Koffeinérzékenység - ezek a tünetek jelezhetik
Vajon Önt is érinti?
Sokan el sem tudnák képzelni az életüket kávé nélkül. A mérsékelt koffeinfogyasztás amellett, hogy felébreszt és fokozza az éberséget, javítja a koncentrációt és növelheti a fizikai teljesítményt. A koffein ugyanis növeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást, serkenti az adrenalin termelését, valamint gátolja az adenosin nevű vegyület hatását, amely elősegíti az alvást és nyugalmat.
Sőt, egyes tanulmányok szerint hozzájárulhat bizonyos betegségek, például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentéséhez, ráadásul antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.
Koffeinérzékenység - bizony, létezik
Vannak olyanok, akik érzékenyebben reagálnak a koffeinre, mint mások, mivel a szervezetük másképp bontja le és dolgozza fel, és az idegrendszerük is erőteljesebben reagál rá. Az érzékenység mértéke egyénenként eltérhet, és számos tényező befolyásolhatja, például a genetika, az anyagcsere, az életkor, a testsúly és az, hogy mennyi koffeint fogyaszt az illető rendszeresen.
Sok szakértő szerint a koffeinérzékenység hátterében az úgynevezett CYP1A2 enzim áll, amely a koffein lebontásának nagy részét végzi. Vannak olyan genetikai variációk, amelyek befolyásolhatják azt, hogy ez az enzim milyen gyorsan vagy lassan dolgozik. Ezek a változatok határozzák meg, hogy ki mennyire érzékeny a koffeinre. Bár már több genetikai variációt ismerünk, amelyek hatással vannak erre az enzimre, további kutatások szükségesek ahhoz, hogy teljesen megértsük a gének szerepét a koffeinérzékenységben.
A koffeinérzékenység tünetei
Azok, akik koffeinérzékenyek, már kis mennyiségű koffein hatására is intenzív tüneteket tapasztalhatnak, például:
- szívdobogásérzés
- szorongás vagy idegesség
- álmatlanság vagy alvászavarok
- fejfájás
- remegés vagy izomrángás
- gyomor-bélrendszeri problémák (hányinger, hasmenés)
Dr. Ross Perry, a Cosmedics háziorvosa és orvosi igazgatója elmondta a LiveScience-nek, hogy sokan érzik azt, hogy bizony hat rájuk a koffein röviddel azután, hogy elfogyasztják. Körülbelül 20 perccel később éberebbnek érezhetjük magunkat, energikusabbak lehetünk. Ha azt tapasztaljuk, hogy a koffein hatására remegünk vagy sürgősen WC-re kell mennünk, lehet, hogy érzékenyek vagyunk rá.
Ha túl sok koffeint fogyasztunk, a szervezetünk túlterhelődhet, ezért elképzelhető, hogy érdemes csökkenteni az adagot. Azok számára viszont, akik már a legkisebb mennyiségtől is remegést, hasfájást, fejfájást, álmatlanságot, szívdobogásérzést vagy fokozott szorongást tapasztalnak, valószínűleg koffeinérzékenyek.
Idősebb korban gyakoribb
Ahogy öregszünk, a testünkben végbemenő változások miatt egyre gyakoribbá válik a koffeinérzékenység. Kutatások kimutatták, hogy az idősebb felnőttek lassabban bontják le a koffeint, mint a fiatalabbak. Egy tanulmányban például a 65 és 70 év közötti kávéfogyasztóknak 33%-kal hosszabb időre volt szükségük a koffein lebontásához, mint a fiatalabb résztvevőknek. Ez azt jelenti, hogy az idősebbeknél egy ugyanolyan mennyiségű kávé erősebb hatást fejt ki, ami kellemetlen tüneteket, például szorongást, ingerlékenységet, remegést és alvási nehézségeket okozhat.
A koffeinérzékenység nem ugyanaz, mint a koffeinallergia. A koffeinallergiánál az immunrendszer ugyanis antitesteket termel. A tünetek súlyosabbak, erősebb bőrviszketés, kiütés, fokozott ingerlékenység és remegés alakulhat ki, de nagyon ritkán súlyos, életveszélyes allergiás reakcióhoz, anafilaxiához vezethet. Ezzel szemben a koffeinérzékenység nem veszélyezteti az életet, ráadásul kezelhető.
Alternatívák
Szakértők azt javasolják, hogy a koffein helyett próbáljunk meg több vizet inni. A legjobb ital a szervezet számára a víz, de valljuk be, sokan érezzük úgy, hogy ennél azért többre van szükségünk a nap kezdetéhez. A forró víz citrommal, a borsmentatea, a friss gyümölcs- és zöldségturmixok, a sima szódavíz egy csipetnyi lime-mal, a matcha vagy a vörös tea és a kókuszvíz mind kiváló alternatívák.
Ha nagyon szeretné, kipróbálhat alacsony koffeintartalmú alternatívákat is, például a fehér teát, amely 250 ml-es csészében csak 6-55 mg koffeint tartalmaz (szemben a zöld teával, amelynek koffeintartalma 30-70 mg, és a fekete teával, amely 47-90 mg koffeint tartalmaz). A fehér tea azért jobb, mert azt korábban szedik, mint a zöld vagy fekete teát, és általában minél érettebb a levél és minél jobban feldolgozzák, annál magasabb a koffeintartalma. Emellett választhatsz gyümölcs- vagy gyógyteákat is.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Szívbetegség és kávézás: mennyit számít a koffein?