Ezeket látta már?

Kiderült, mi a magyarok kedvenc egészséges étele

grillezett hús, fogyókúrás étel, görög saláta

Mutatjuk a receptet.

A Mit eszik az ország? gasztrofelmérés-sorozat ötödik felvonásában közel 1500 szavazó véleménye alapján végre kiderült a magyarok kedvenc egészséges étele.

A verseny kiélezettségét jól mutatja, hogy az első és a második hely között csupán 2 szavazat döntött. Az online felmérésből kiderült az is, hogy a válaszadók 57 százaléka táplálkozik egészségesen, több mint kétharmaduk pedig fogyókúrázott már élete során.

A magyarok kedvenc hazai és nemzetközi fogásai, süteményei és grillételei után az immár ötödik alkalommal meghirdetett Mit eszik az ország? online kutatásában ezúttal arra keresték a választ, hogy milyen egészséges ételeket fogyasztanak előszeretettel a honfitársaink.

Ezek az egészséges ételek a magyarok kedvencei

A www.miteszikazorszag.hu oldalon közel 1500-an adták le voksaikat, az NRC netpanel rendszerét használva. A szoros versenyben a grillezett hús görög salátával nyerte el a magyarok kedvenc egészséges fogása címet. A nők körében is ez étel volt a legnépszerűbb, de a férfiaknál a grillezett hal salátával végzett az élen. Érdekesség, hogy a két megnevezett étel között összesítésben mindössze két szavazat volt a különbség.

A dobogó harmadik fokára a főzelékfélék fértek még oda, az első ötben pedig a zöldséges krémlevesek és a csirkemell színes zöldségekkel érdemelt még helyet. A top 10 a sajttállal, a párolt rizses sült csirkével, a töltött grillezett gombával, a tonhalsalátával és az édesburgonyával tálalt karfiolfasírttal lett teljes.

A fogyókúrák nemzete vagyunk

Az ötletgazdák ezúttal arra is kíváncsiak voltak, mit gondolnak a magyarok az egészséges táplálkozásról és annak milyen lehetőségeit választják. Ratkai Krisztina gasztro főszerkesztő, a kutatás megálmodója az eredményeket ismertetve elmondta, a válaszadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egészségesen táplálkozik, 34 százaléka még nem, de szeretne egészséges ételeket fogyasztani, és csupán 8 százalék nem is figyel arra, mit eszik.

A legtöbb válaszadó 3-4 alkalommal eszik naponta és nagyon sokan törekednek arra, hogy minden nap fogyasszanak zöldséget- gyümölcsöt, eleget igyanak és kerüljék a cukrot. Arra a kérdésre, hogy miért nem esznek egészségesen, az érintettek megközelítőleg fele felelte azt, hogy drágának tartja, 20 százaléknak nincs ideje rá, a kitöltők 12,9 százalékát pedig nem érdekli ez.

„A kutatás alapján elmondható, hogy a fogyókúrázók nemzete vagyunk. A válaszadók közel háromnegyede kipróbált már valamilyen módszert a súlycsökkentésre, és csak a 27 százalékuk nem fogyózott még sosem. A legnépszerűbb a szénhidrátcsökkentett diéta, és az általunk felkínált 10 módszer mellett még további 37 különböző diétát is megjelöltek a kitöltők. Ilyen volt a 16/8, a 90 napos, a svéd vagy a flexibilis diéta a teljesség igénye nélkül” – fogalmazott Ratkai Krisztina.

A magyarok kedvenc egészséges ételének receptje

Hozzávalók 4 személyre:

A húshoz:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 2 ek. citromlé
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1 tk. oregánó

A görög salátához:

  • 3 paradicsom
  • 1 salátauborka
  • 1 zöld húsú paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg fetasajt
  • 2 ek. fehérborecet
  • 2 ek. olívaolaj
  • 12 fekete olajbogyó
  • 1 ek. szárított oregánó

Elkészítés

  1. A húst vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a citromlevet az olajjal, az oregánóval, fél-fél tk. sóval és borssal. A húst bekenjük a páccal és pár órát pihenni hagyjuk.
  2. A zöldségeket tálalás előtt megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot kis kockákra vágjuk. Az uborkát hosszában kettévágjuk, kb. 1 cm vastagon felszeleteljük. A paprikát kimagozzuk, húsát csíkokra metéljük. A hagymát felkarikázzuk. A fetát kockákra vágjuk.
  3. Az ecetet simára keverjük az olajjal, sóval, borssal ízesítjük. A zöldségeket tálba szórjuk, megöntözzük az öntettel, és összeforgatjuk. A salátára szórjuk juhsajtot, az olajbogyót és az oregánót.
  4. A húst kivesszük a pácléből, lecsepegtetjük, és a forró grillserpenyőben vagy grillrácson (esetleg a sütőben) többször megforgatva kb. 8 percig sütjük.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva

1 adag: 460 kcal

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához