Kiderült, hogyan kerülhetett szalmonella baktérium a Kinder csokiba
A bélfertőzést okozó baktériumot már december 15-én felfedezték az Arlonban működő gyárban. Az igazgató szerint nem hanyagság, hanem üzemzavar történt.
Összesen több mint 3000 tonna Kinder terméket vontak vissza a piacról, miután áprilisban számos szalmonellás megbetegedés történt Európában, a lépésnek több tízmillió eurós pénzügyi hatása lesz - közölte a Ferrero cég franciaországi igazgatója a Le Parisien című napilapban megjelent interjúban.
„Vizsgálataink szerint a fertőzést feltehetően egy vajtartály szűrője okozta a belgiumi arloni üzemben, és fertőzött nyersanyagoktól vagy emberektől származik” - mondta Nicolas Neykov, aki először szólalt meg a botrány kitörése óta, és elnézést kért a történtekért.
Európában több száz gyermek betegedett meg, Franciaországban 81-en, közülük huszonkettőt kórházban ápoltak, miután ettek a szalmonella baktérium által fertőzött, a Ferrero olasz konszern Kinder márkájú termékéből.
Nincs vége: újabb Kinder édességet kellett visszahívni szalmonella miatt - olvasson tovább!
Az ügy áprilisban pattant ki, de a bélfertőzést okozó baktériumot már december 15-én felfedezték az Arlonban működő gyárban, ahol valamennyi visszavont csokoládé termék (Kinder meglepetés, Schoko-bon, minitojás) készült – írta a Le Parisien. Az igazgató szerint nem hanyagság, hanem üzemzavar történt.
A Ferrero bejelentette, hogy a jövőben az üzemekben végzett ellenőrzések 50 százalékát külső hitelesített laboratóriumra bízzák, egyebek mellett a cég normandiai székhelyű francia üzemében. Korábban a vizsgálatok száz százalékát a Ferrero végezte.
A Ferrero szerint a botrány miatt 40 százalékkal csökkent a cég forgalma húsvétkor, a kár több tízmillió euró. A piacról visszahívott 3000 tonna terméket – több millió árucikket – megsemmisítették. Nicolas Neykov szerint a botrány következtében világszerte van mit módosítani a nagy élelmiszeripari konszerneknél.