Ezeket látta már?

Kevesebb só, több egészség

A mérsékeltebb konyhasó-fogyasztás csökkenti a szív- és érbetegségek kockázatát - ezt mutatta két vizsgálat.

Kevesebb só, több egészség

salt-cellar-d000000411185ae788f5d

A mérsékeltebb konyhasó-fogyasztás csökkenti a szív- és érbetegségek kockázatát - ezt mutatta két vizsgálat. Arra már régóta voltak adatok, hogy a sótlanabb étrend csökkenti a vérnyomást, illetve jobban hagyja érvényesülni a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását.

A két tanulmány viszont azt is igazolta, hogy a kevesebb sót fogyasztók körében infarktus vagy szélütés is ritkábban fordul elő, mint azoknál, akik ételeiket erősen megsózzák.

Az első vizsgálat, a betűszó formájában ismert TOHP I. az 1980-as évek végén történt, a TOHP II. pedig bő egy évtizeddel később. Ezeknek a vizsgálatoknak az alapvető célja az volt, hogy megállapítsák, mennyire lehet ilyen étrendi változtatással a magas vérnyomás kifejlődését megelőzni, de legalább késleltetni. A több ezer, 30-54 éves önként jelentkezőt véletlenszerű beosztás szerint két csoportba osztották. Az egyik csoport tagjai napi konyhasó-fogyasztásukat átlag 2.5 grammal mérsékelték. Részletesen elmagyarázták nekik, miért tanácsos és milyen módon lehet ezt a kedvező étkezési változtatást folytatni.

A TOHP I. időtartama 18 hónap, a TOHP II. időtartama 36-48 hónap volt, de a tanulmányt vezető kutató, az amerikai Dr. N.R. Cook és munkatársai föltételezték, hogy az ismételten megerősített, kedvező irányú étrendi szokásokat a résztvevők az egész időszakban is megtartották.

Részletes adatokat gyűjtöttek a megbetegedési és halálozási arányokról. Kiderült, hogy még ha külön is figyelembe vették az etnikai hovatartozást, az életkort, a vizsgált személyek nemét és testsúlyát, a kevesebb sót fogyasztó személyek körében a szív- és érrendszeri események gyakorisága akkor is egynegyedével csökkent.

Az ételek erősen eltúlzott sózása (ami Magyarországon is gyakori) a két igen fontos tanulmány adatai szerint 25 százalékkal növeli a szívinfarktus és a szélütés kockázatát és megfordítva: a konyhasó fogyasztás csökkentése jót tesz az egészségnek. A szakemberek véleménye már sok éve az, hogy ideje volna olyan törvényt hozni, amely az élelmiszeripart kötelezné a kenyér, a készételek, felvágottak sótartalmának csökkentésére.

Az angol orvosi hetilapban, a British Medical Journal hasábjain megjelent tudományos cikkhez szerkesztőségi közlemény társul, amely ugyancsak ezt a nézetet támogatja, de ehhez csatlakozik az Egészségügyi Világszervezet nemrég kiadott jelentése is. A sófogyasztás csökkentésére vonatkozó intézkedés javítaná az emberek életkilátásait, és a szaksajtó ehhez hozzáfűzi, hogy így kisebb volna az egészségügyi ellátás költsége is.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához