Baj, ha üres gyomorra iszik kávét? Meglepheti a válasz
Vajon milyen gondokat okozhat az, ha nem teli gyomorra iszunk kávét?
A kávé sokak mindennapjainak szerves részét képezi. Ezzel ébrednek és ezt kortyolgatják munka közben is. A legtöbben étkezések után fogyasztják, ám mi van akkor, ha valaki üres gyomorra issza? Okozhat-e gyomorbántalmakat, emésztési gondokat?
Mindenki más
Bizonyára Ön is hallotta, hogy kávét nem szabad üres gyomorra inni, mivel kellemetlen tüneteket, emésztési zavarokat okozhat. Azonban fontos tudni, hogy a kávé minden emberre másképp hat. Számtalan tényezőtől függ, kinél mit okoz, nem mindegy ugyanis az illető általános állapota, betegségei, érzékenysége, ahogy az sem, mennyi és milyen kávét szokott fogyasztani.
Mítosz, hogy mindenkinél bajt okoz és veszélyes
A szakértők szerint az arra érzékenyeknél a kávé éhgyomorra fogyasztva emésztési zavarokhoz vagy egyéb kellemetlen panaszokhoz vezethet. Ám nem ez a jellemző.
- Általánosságban azonban mítosz, hogy az üres gyomorra való kávéfogyasztás veszélyes – mondta Bonnie Jortberg PhD, táplálkozástudományi tudós, a Colorado Egyetem munkatársa.
Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy azoknak, akik gyomor-bélrendszeri betegségekkel, reflux-szal küzdenek, érdemes étkezés után fogyasztaniuk a kávét, máskülönben a panaszaik súlyosbodhatnak.
- A koffein a nyelőcső alsó záróizomzatának ellazulását okozhatja, amely a nyelőcső és a gyomor közötti átjáró - mondta Harmony Allison, a Tufts Medical Center gasztroenterológusa a Health-nek. Emiatt koffein fokozhatja az emésztési zavarokban vagy savas refluxban szenvedők tüneteit - főleg akkor, ha üres gyomorra fogyasztják.
Kávé és a gyomorsav
A koffein serkenti az ún. gasztrin hormon termelődését, amely felelős a gyomorsav termeléséért. Bár ez segít beindítani az emésztési folyamatokat, ám mellette a gyomor savasságát is növeli. Ugyanilyen hatást gyakorolnak továbbá a kávéban lévő fenolok is.
A kutatások azt mutatják, hogy a kávé bár savas és fokozhatja gyomorsav termelődését, de ez valószínűleg nem okoz problémát a legtöbb ember számára. Egy korábbi, 8000 egészséges ember bevonásával végzett vizsgálat nem talált szignifikáns kapcsolatot a kávéfogyasztás és a négy fő felső gyomor-bélrendszeri betegség -köztük a fekélyek és a reflux- kialakulása között.
- A gyomor rendkívül jól felszerelt ahhoz, hogy megvédje magát – mondta Kim Barrett, fiziológia és membránbiológia professzor, az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság igazgatótanácsának tagja a Wahington Postnak. - A kávé nagy valószínűséggel nem károsítja a gyomor nyálkahártyáját, hacsak nem áll mögötte valamilyen betegség.
Milyen kávét válasszon, ha tüneteket tapasztal?
Amennyien gyomorbántalmakat tapasztal kávéfogyasztás után, akkor lehetőleg ne üres gyomorra igya, illetve érdemes koffeinmentes típust kortyolgatnia.
Dr. Supriya Rao, bostoni gasztroenterológus azt tanácsolja, hogy ha mindenképp ragaszkodik a koffeinhez, akkor sötétebb kávébabból készült italokat válasszon, mivel ezek pörkölési folyamata hosszú, így veszítenek savasságukból.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!