Tényleg okozhatnak a káposztafélék pajzsmirigyproblémát?
Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit eszünk a káposztafélékből!
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a káposztafélék szervezetünkre gyakorolt hatásáról:
"Kell-e félni a káposztafélék evése esetén pajzsmirigy-megnagyobbodástól (golyvától)?
Rövid válasz: csak olyan esetekben, amikor hónapokon át nyersen egy kilogramm vagy nagyobb mennyiséget fogyaszt valaki káposztafélékből. Amúgy nem.
Viszont egy extrém esetről megjelent ismertetés a New England Journal of Medicine-ben, ami egyben rámutat az őrültségekig hajtott természetgyógyászat veszélyeire is: egy 88 éves kínai nőt New Yorkban, 2010-ben a családja vitt be a sürgősségi osztályra. A néni arról számolt be, hogy 3 napja levert, gyenge volt, nem tudott járni és nyelni. Becslések szerint napi 1,0-1,5 kg nyers bok choy-t (fehér kínai káposztát) evett több hónapon keresztül, abban a hitben, hogy ez segít a cukorbetegség szabályozásában. Röviden: myxödémás kóma alakult ki Nála, amely a pajzsmirigy-alulműködés életveszélyes szövődményeként fellépő kómás állapot.
A Brassica rapa chinensis, más néven bok choy, pak choi vagy kínai fehér káposzta úgynevezett glükozinolátokat tartalmaz, ami a kápsztafélék (Brassicaceae) családjában széles körben előforduló vegyületcsoport.
A glükozinolátok egyes bomlástermékei, mint például a tiocianátok, nitrilek és oxazolidinek, a gátló hatást gyakorolhatnak a pajzsmirigyre. Az 1920-as években végzett vizsgálatok voltak az elsők, amelyek kimutatták golyva (pajzsmirigy-megnagyobbodás) kialakulását nyulakban, amelyeket főként káposztával etettek.
Az élelmiszerek lehetséges golyvakialakulást serkentő (goitrogén) tulajdonságai iránti érdeklődés a goitrin (1,5-vinil-2-tiooxazolidon) felfedezéséhez vezetett a káposztafélékben. egyes magvakban és sárgarépában. A goitrin gátolta a pajzsmirigy jódfelvételét.
A fenti betegnél a probléma az volt, hogy jelentős mennyiségű nyers kínai fehér káposztát fogyasztott. Nyersen fogyasztva a káposztafélékből a mirozináz enzim szabadul fel, amely felgyorsítja a glükozinolátok lebontását; a főzési folyamat nagyrészt deaktiválja ezekben a zöldségekben a mirozinázt, így félni golyvától nem kell."
Olvasta már?
- Herpesz ellen is bevethető a kakukkfű
- Omikron vagy torokgyulladás? Ezek lehetnek az árulkodó jelek a fül-orr-gégész szerint
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!