Jobb emésztés: rendkívüli a precíziós táplálkozás és az áfonya hatása a bélrendszerre
Bizonyítékot találtak, hogy a bél mikrobiomja miként reagál az áfonyára, s annak dózisára.
Tudta, hogy a precíziós táplálkozás és a bélmikrobiom jelentős hatással van az általános egészségi állapotunkra? A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az áfonya fogyasztása pozitívan befolyásolhatja bélmikrobiótánkat és javíthatja egészségünket. Az áfonya jótékony hatása rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető.
A precíziós táplálkozás és a bélmikrobiom összefügg
Az Antioxidants folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban a kutatók feltárták a precíziós táplálkozás hatását a bél mikrobióma változásaira. Ezek a tanulmányok kimutatták, hogy az áfonya fogyasztása jelentős hatással lehet a bélrendszer egészségére. Az áfonya polifenolokat tartalmaz, amelyek elősegíthetik a jó baktériumok növekedését a bélrendszerben, ami jobb általános egészséghez vezet.
Keresi a módját, hogy javítsa bélrendszere egészségét és az általános jólétét?
Ne menjen messzebb a saját tányérjánál! Ha sokféle színes gyümölcsöt és zöldséget, például áfonyát is beiktat az étrendjébe, az elősegítheti a jó baktériumok növekedését a bélrendszerében. Ez jobb emésztéshez, a tápanyagok jobb felszívódásához és még erősebb immunrendszerhez is vezethet.
Mi az a precíziós táplálkozás?
A táplálkozástudományi kutatások finanszírozása egyre inkább a precíziós táplálkozásra összpontosul, amely az utóbbi időben jelentős érdeklődést váltott ki. A precíziós táplálkozás egy olyan megközelítés a táplálkozás területén, amely az egyéni genetikai, életmódbeli és környezeti tényezők figyelembevételével egyéni szinten igyekszik optimalizálni az étrendet. A precíziós táplálkozás fontos szerepet játszhat az egészségmegőrzésben és a betegségek megelőzésében, hiszen az egyéni szinten optimalizált étrend hozzájárulhat a szervezet egészségének és jólétének javításához.
Ennek érdekében személyre szabottan állítják össze az étrendet, és az élelmiszerek fogyasztását a test szükségleteihez igazítják.
Így kapcsolódnak gyümölcsök és zöldségek a precíziós táplálkozáshoz
A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása összefüggésbe hozható a krónikus betegségek, például az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a neurokognitív betegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával.
A bogyós gyümölcsök, a tea és a kakaó (poli)fenolos vegyületeket tartalmaznak, amelyek potenciális egészségügyi előnyökkel járhatnak a több ezer vizsgált fitokemikália közül.
Epidemiológiai tanulmányok több kutatást indítottak az áfonya és az áfonyában gazdag élelmiszerek egészségügyi előnyeinek vizsgálatára. További kutatásokra van szükség az ezen egészségügyi előnyök mögött meghúzódó hatásmechanizmusok feltárásához.
A tanulmányról
A már említett tanulmányban a kutatók bemutatták az áfonyában található polifenolprofilok sokféleségét, megvizsgálták az antocianinok biológiai hozzáférhetőségét a változatos formájú áfonyában, és feltárták a bél mikrobiomára gyakorolt hatásukat.
- 267 áfonya genotípus antocianin profilját elemezték az Észak-Karolinai Állami Egyetem Piedmont Kutatóállomásán, Salisburyben, Észak-Karolinában. A genotípusok között kereskedelmi forgalomban kapható fajták és nemesítési szelekciók is szerepeltek.
- A főkomponens-analízist (PCA) 17 antocianinon végezték, amelyeket minden genotípusban többváltozós statisztikai módszerrel elemeztek. A változatos antocianin profillal rendelkező áfonya genotípusokat a PCA-tól eltérő profiljuk alapján választották ki.
Ezeket a genotípusokat elemezték, és meghatározták polifenol profiljukat. A flavonoidok biológiai hozzáférhetőségét tovább vizsgálták petefészek-eltávolított patkányokon, amelyek modellként szolgálnak a nők posztmenopauzális csontvesztésére.
Az eredmények kapcsán ezek a következtetések születtek
A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy az áfonya fenolos profilja a genetikai hátterüktől függően változik, befolyásolva a biológiai hozzáférhetőséget és a polifenolok metabolizmusát. A csapat arra is bizonyítékot talált, hogy a bél mikrobiomja pozitívan reagál az áfonya dózisára.
A növényi rendszerekben található sokféleség, a növekedéstől a fogyasztáson át a bélmikrobiómáig felhasználható a termésszelekció, a nemesítési módszerek és a kritikus genotípusok azonosításának javítására. Ezek az információk segíthetnek az egészségre vonatkozó funkcionális válaszok megértésében és a precíz táplálkozási gyakorlatok kidolgozásában.
Folyóirat hivatkozás:
- Weaver, C. et al. (2023) „A termés, a gazdaszervezet és a bélmikrobióma variációja befolyásolja a precíziós táplálkozást: egy példa az áfonyára”, Antioxidánsok , 12(5), p. 1136. doi: 10.3390/antiox12051136 . https://www.mdpi.com/2076-3921/12/5/1136
Olvasta már?
- Magas a vérnyomása? Jól teszi, ha naponta eszik áfonyát
- Áfonya: így használja májbetegség, gyulladások esetén
- Ezért egyen több áfonyát, ha magas a vérnyomása!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!