Ezeket látta már?

Jobb a bio eper?

2010.09.22. Módosítva: 2015.11.04.

A bio eprek több C-vitamint és antioxidánst tartalmaznak, mint hagyományosan termesztett vetélytársaik, derül ki egy tanulmányból. Ugyanakkor bizonyos dolgokban alulteljesítenek. A kálium és foszfortartalmuk kisebb, mint a nem-bio-epreknek.

A fogyasztók azért veszik a bio gyümölcsöket és zöldségeket, mert azt gondolják, hogy finomabbak, táplálóbbak és termesztésük környezetbarát, és úgy érzik az árukért azt is kapják, amit várnak.

eper-d00000CEE6d11ccba962a

Egy tanulmány során 13 a kaliforniai Watsonville-ben található farm bio- és hagyományos epreit vizsgálták meg. Ezekről a farmokról származik az állam epertermésének 40 százaléka. Az ökológusokból, élelmiszerkémiai, termőföld- és egyéb szakértőkből álló csapat sok szempontból vizsgálódott, mielőtt kimondta, hogy a bio eprek és a föld, amelyen teremtek "felsőbbrendű".

A bio eprekben nagyobb volt a C-vitamin és az antioxidánsok mennyisége, és tovább is maradtak el anélkül, hogy rothadni kezdtek volna. A szakértők egyértelműen a bio termesztéses epreket találták finomabbnak. A DNS analízis pedig kimutatta, hogy a természetesen trágyázott föld mikrobákban sokkal gazdagabb, vagyis az ökoszisztémája sokkal rugalmasabb.

"Majdnem minden kategóriában a bio eper volt a befutó". – mondta John Reganold, a Public Library of Science oldalon közzétett tanulmány szerzője, aki a Washington Állami Egyetem hallgatója és a fenntartható mezőgazdasággal foglalkozik. Más tudósok szerint bizonyos faktorokat tekintetbe véve a bio eprek viszont nem állják meg a helyüket. Általában 13,4 százalékkal kisebbek, mint a hagyományos termesztésűek, és káliumban, foszforban szegények, amely anyagok legalább annyira fontosak, mint az antioxidánsok.

Anthony Trewavas, az Edinburgh-i Egyetem professzora ugyancsak megkérdőjelezte, hogy az antioxidánsokban gazdagabb bio eprek táplálóbbak-e. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kiegyensúlyozottan táplálkozóknak semmi előnyük nem származik a bevitt plusz antioxidánsból és C-vitaminból. Az is kérdéses, hogy a szervezet képes-e felvenni az extra mennyiségű tápanyagot.

A kritikusok rámutattak, hogy az íz-teszt szerint sem mindig a bio eprek voltak a legjobbak. A hagyományos San Juan eper egy kicsivel több pontot kapott bio vetélytársánál, az ízlelők pedig nem éreztek különbséget a hagyományos és a bio Lanai eper között.

A kritikusok azt is hangsúlyozták, hogy a bio kertészet drágább és kevesebb termést hoz. Ezt pedig nem vette figyelembe a tanulmány, mert csak a vásárlók érdekeit nézte. Ahogy egy interjúban Reganold is nyilatkozta, a Watsonville-i farmok bio kertészeteiben általában 25 százalékkal kevesebb eper terem, mint a műtrágyás művelésűekben.

Reganold azért választotta tanulmánya tárgyául az epreket, mert nagyon kedvelt, tápláló és gazdasági szempontból értékes gyümölcsök. Azonban a tápértéküket nem lenne szabad kiragadni a kontextusból, véli Sean Clark, a Berea College (Kentucky) professzora, ugyanis egy átlag amerikai mindössze 3,6 kg epret eszik meg egy évben.

"Sokkal több krumplit, almát és banánt eszünk." – mondta Clark, majd hozzátette: "Több haszna lenne, ha arra akarnánk hatni, hogy az emberek több gyümölcsöt, zöldséget, és kevesebb húst, zsíros ételt egyenek, valamint, hogy kevesebb kalóriát vigyenek be, mint annak, hogy azt tanácsoljuk, hogy a hagyományos helyett válasszák a bio epret."

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához