Ezeket látta már?

Itt a válasz arra, hogy vajon előnyös vagy káros étkezés közben vizet inni

jó rossz étkezés közben inni

Ön szokott étkezés közben vizet inni?

Sokáig tartotta magát az az elképzelés, miszerint, ha étkezések közben iszunk - akár csupán vizet - az negatívan befolyásolja az emésztést. Lássuk, mi is ebből az igazság.

Az emésztés folyamata

Az emésztés már a szánkban elkezdődik, amikor elkezdjük megrágni az ételt. Ekkor ugyanis megindul a nyálképződés, amely olyan enzimeket tartalmaz (pl. amiláz), amelyek segítenek az étel lebontásában. Miután a gyomorba kerül, a megrágott élelmiszer összekeveredik a savas gyomornedvvel és különböző enzimekkel (pl. pepszin) amelyek még tovább bontják. Az étel ezáltal apró részecskékre esik szét és egy viszkózus, pépes anyaggá alakul.

Ez a vékonybélben tovább keveredik különböző enzimekkel és epével, melyek még tovább bontják a tápanyagokat kisebb egységekre, például egyszerű cukrokra, aminosavakra, és zsírsavakra, melyeket később a vékonybél nyálkahártyája felszív, és a véráramba juttat.

Maga az emésztés akkor ér véget, amikor a szükséges anyagok kiválasztódnak. Ez 24-72 órát vehet igénybe, attól függően, hogy mit fogyasztunk.

A közben iszunk, az emésztési problémákat okozhat?

Mindenki tudja, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás számos előnnyel jár. Egyesek azonban azt állítják, hogy az étkezésekhez inni nem túl jó ölet. Ilyenkor azzal érvelnek, rossz hatással vannak bizonyos italok a nyálra, hogy felhígul ekkor a gyomorsav, valamint, hogy rosszabb lesz ezáltal az emésztés. Hogy ezekből mi az igazság?

Először is, semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az emésztést vagy a nyáltermelést negatívan befolyásolja az, ha iszunk étkezés közben. Bár egyes alkoholok valóban csökkenthetik a nyáltermelést, ám ez elsősorban az erősebb szeszes italokra vonatkozik, nem pedig a sörre vagy a borra - írja a Healthline.

Az sem igaz, hogy az ivás felhígítja a gyomorsavat és az emésztőenzimeket, így a szervezet nehezebben tudja majd megemészteni az ételt. Ez azt jelentené, hogy az emésztőrendszer nem képes az emésztéshez szükséges váladékát az étkezés állagához igazítani - ez azonban nem igaz.

Tévhit az is, hogy ha iszik, az megnöveli a szilárd ételek gyomorból való távozásának sebességét. Semmilyen tudományos kutatás nem támasztja alá azt, hogy ez csökkentené azt az időt, amit az étel a gyomorsavval és az emésztőenzimekkel tölt. Így tehát téves az az elképzelés, hogy ez rosszabb emésztést eredményezne.

Egy tanulmány során, melyben a gyomor kiürülését vizsgálták, megfigyelték, hogy bár a folyadékok gyorsabban haladnak át az emésztőrendszeren, mint a szilárd ételek, nincs hatásuk a szilárd ételek emésztési sebességére.

Az ivás javíthatja az emésztést

Látható tehát, hogy semmi gondot nem okoz az, ha étkezés közben folyadékot fogyasztunk. Sőt! Az ivás segíthet a nagyobb ételdarabok lebontásában, valamint azok továbbításában, megelőzve ezzel a puffadást és a székrekedést.

Nem beszélve arról, hogy több kutatás szerint is hozzájárulhat a fogyáshoz és az optimális testsúly megtartásához. A vízivás ugyanis csökkenti az étvágyat és így a kalóriabevitelt is, valamint hozzájárul a gyorsabb teltségérzethez. Ez megakadályozhatja a túlevést.

Érdekesség

Amennyiben fogyni akar, úgy hideg vizet fogyasszon. Megfigyelték ugyanis, hogy ha vizet testhőmérsékletre melegítik, úgy az elégetett kalóriák száma csökken - ennek oka az lehet, hogy a szervezet több energiát használ fel a hideg víz felmelegítésére.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Már lefekvéskor kikészíti a vizet, hogy ébredéskor rögtön igyon belőle? Nem biztos, hogy jól teszi

Már lefekvéskor kikészíti a vizet, hogy ébredéskor rögtön igyon belőle? Nem biztos, hogy jól teszi

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vízivás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához