Jelölések, kódok a tojáson: ezt a számsort figyelje, ha tanyasi tojást keres
Tudta, hogy a tojásra nyomott számoknak és betűknek jelentése van? Pedig de, és a számsorból még az is kiderül, hogy ketreces tartású volt-e a tyúk, amelyik a tojást tojta...
Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. A tojásokat "A "és "B" minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak "A" minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók.
Az "A" minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító "S" kategóriától "XL"-ig terjed, s a következők értékeket jelöli:
XL: nagyon nagy: legalább 73 gramm
L: nagy: 63 és 73 gramm közötti
M: közepes: 53 és 63 gramm közötti
S: kicsi: 53 grammnál kevesebb.
Az élelmiszerek nyomonkövetésének biztosítása érdekében az "A" minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot.
A nyilvántartási szám hét részből áll, s segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep, mely istállójából származik a tojás, s ott milyen tartási módot alkalmaznak.
A tojások jelölésének kód részei a következők:
Első rész:
0: ökológiai tartás - (bio) tartásból származó, szabad tartású és bio takarmánnyal etetett madarak tojásait jelöli.
1: szabad tartás - a tanyasi szabad tartású tojásokat jelöli
2: alternatív tartás - az alternatív vagy mélyalmos tartás, ezek esetében a tyúkok egy nagy csarnokban vannak elhelyezve, van valamennyi kis mozgási lehetőségük
3: ketreces tartási rendszer
Az áruházak polcain sajnos a leggyakoribb a 3-as és a 2-es tojás. Néhány helyen és a biopiacokon előfordul a 0-ás tojás. A 1-es viszont ritka, mint a fehér holló, ezek az igazi házi tojások és legkönnyebben piacokon találkozhatunk ilyenekkel a répát és salátát is áruló néniknél.
Második rész: az ország ISO kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, hogy a tojás honnan származik, a HU jelenti a hazai termelésből származó tojást;
Harmadik rész: a megye vagy főváros kódja, 01- 20 közötti szám;
Negyedik rész: az állat-egészségügyi kerület sorszáma – csupán egy karakter;
Ötödik rész: a tojótyúk jelölés: "T";
Hatodik rész: az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben;
Hetedik rész: a "per"- jel után az istállók száma.
Húsvéti tojástól az ételmérgezésig - mire ügyeljünk a tojás tárolásánál és felhasználásánál?
Ha például a fogyasztó a tojáson a 2HU172T02/8 jelölést látja, akkor ez a következőt jelenti:
"Alternatív — mélyalmos, istállós — tartásban termelt, Vas megye 2. állat-egészségügyi kerületében lévő tojótyúk állományából származik, az állattartó telep 2. sorszámot viseli a kerületben és annak 8. istállójából származik a tojás", amelyből talán a legfontosabb információ egy hazai vásárló számára, hogy a tojás hazai termelésű.
Csomagolt, tálcás, dobozos tojások további információi
A csomagolt –tálcás, dobozos – tojáson további információkat is szerepeltetni kell. Ezek az alábbiak:
- csomagolóközpont száma, amelyet a NÉBIH tart nyilván, s mindenki számára szabadon elérhető a Hivatal honlapján;
- a tojás minőségi osztályba sorolása: "A osztály " - "A" vagy "friss " szóval kombinálva, amennyiben az "extrafriss" jelzést látja a tojás csomagolásán, akkor a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap;
- a tojások tömege, mérete (XL-L-M-S);
- minőség-megőrzési ideje, amely a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet; valamint
- a tárolásra vonatkozó javaslat.
A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!