Ismétlés a tudás anyja... több rost: jobb egészség!
Több növényi rost, jobb egészség! Egy új vizsgálat részletes adatokkal erősítette meg a korábbi tapasztalatokat: a növényi rostban bőséges táplálkozás minden szempontból egészséges - a NIH-AARP Diet and Health Study elnevezésű összefoglaló tanulmányt az Archives of Internal Medicine közölte.
Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet a világ legnagyobb orvostudományi kutatóközpontja, melynek 27 osztálya a legkülönbözőbb betegségek vizsgálatát végzi. Vizsgálatukban az amerikai nyugdíjasok egyesülete (AARP) által kiküldött kérdőívekre leadott válaszokat elemezték. A szervezet 1995-96-ban 3,5 millió, a táplálkozási, életmódbéli szokásokról szóló kérdőívet küldött ki hat államban élő tagjainak.
Yik Yung Park és munkatársai kilenc évvel a kiindulási adatgyűjtést követően összesítették 388 000 nő és férfi halálozási statisztikáját. Ezt vetették egybe a kérdőíveknek a növényi rost fogyasztására vonatkozó adatokkal.
A rostban gazdag táplálkozás csökkenti a gyulladást, segíti a bélmozgást, mérsékli a vérnyomást és a vérzsírok szintjét, javítja a vércukorszintet, megkönnyíti a súlycsökkenést, és szerencsés esetben megköti a rosszindulatú daganatokat okozó kémiai anyagokat, melyek aztán kiürülnek a szervezetből.
A kutatók öt csoportba osztották a vizsgálati alanyok növényi rostfogyasztásra vonatkozó adatait. Az értékelés során kiderült, hogy a legtöbb rostot fogyasztó 20 százalék halálozási kockázata 22 százalékkal volt kisebb, mint a legkevesebb rostot fogyasztó 20 százaléké.
A vizsgálat kimutatta, hogy a rostdús étrend nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentette, hanem a légúti kórképekét és a fertőző betegségekét is. Ez utóbbi eddig nem volt ismert. A férfiak csoportjában a rosszindulatú daganatok okozta halálozás is csökkent, de ez a nőkre nem vonatkozott.
Különösen a gabonafélék - barna rizs, kukorica, zab - élelmi rostjai bizonyultak a betegségek ellen hatásosnak.