Ezeket látta már?

Ilyen is van? A tojás világnapja...

2010.10.08. Módosítva: 2016.10.13.

Az étkezési szakértők szerint a tojásra nem szabadna többé egészségkárosító ételként tekinteni.

Az étkezési szakértők szerint a tojásra nem szabadna többé egészségkárosító ételként tekinteni.

tojas-d000009F78e574713b0f2

"Az időseket közel 40 éven keresztül óva intették a tojás fogyasztásától a benne található étkezési koleszterin miatt - nyilatkozta Dr. Don McNamara - Az évek során azonban egyértelműen kiderült, hogy az étkezési koleszterin nem növeli a szívbetegség kockázatát, ellentétben a telített és transz-zsírokkal."

A tojás igen szegény telített zsírokban azonban olyan kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaz, mint a kholin és a lutein, amelyek segítik szervezetünk működését és megóvnak a szembetegségek és az időskori makula degeneráció ellen.

Mit mondhatunk még?

Igen, a tojás megérdemli, hogy világnapja legyen!

Hisz ne felejtsük el: mindene megvan ahhoz, hogy biológiai érték szempontjából ő legyen az egyik legértékesebb.

Vagyis tartalmaz minden olyan tápanyagot – esszenciális aminosavak, esszenciális zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok –, ami a szervezet számára nélkülözhetetlen. Fogyasszuk hát bátran, minden a mértékletességen múlik.

(Csiki Ingrid)

A tojások jelentik a legolcsóbb és étkezésileg leginkább értékes fehérjeforrást. Emellett a tojás a C-vitaminon kívül minden szükséges vitamint tartalmaz - nyilatkozta Dr. McNamara - Így akár az egészséges, akár a beteg emberek diétájába kiválóan beilleszthető, sőt szükséges élelmiszer."

"Az élelmiszerekben található koleszterin nem egyenlő a vér koleszterinszintjével - nyilatkozta Monique Blunden, a Nemzeti Szívalapítvány szóvivője - A telített zsírsavak és a transzzsírok jelentik a legnagyobb veszélyt az egészségre."

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához