Ilyen is van? A tojás világnapja...
Az étkezési szakértők szerint a tojásra nem szabadna többé egészségkárosító ételként tekinteni.
Az étkezési szakértők szerint a tojásra nem szabadna többé egészségkárosító ételként tekinteni.
"Az időseket közel 40 éven keresztül óva intették a tojás fogyasztásától a benne található étkezési koleszterin miatt - nyilatkozta Dr. Don McNamara - Az évek során azonban egyértelműen kiderült, hogy az étkezési koleszterin nem növeli a szívbetegség kockázatát, ellentétben a telített és transz-zsírokkal."
A tojás igen szegény telített zsírokban azonban olyan kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaz, mint a kholin és a lutein, amelyek segítik szervezetünk működését és megóvnak a szembetegségek és az időskori makula degeneráció ellen.
Mit mondhatunk még?
Igen, a tojás megérdemli, hogy világnapja legyen!
Hisz ne felejtsük el: mindene megvan ahhoz, hogy biológiai érték szempontjából ő legyen az egyik legértékesebb.
Vagyis tartalmaz minden olyan tápanyagot – esszenciális aminosavak, esszenciális zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok –, ami a szervezet számára nélkülözhetetlen. Fogyasszuk hát bátran, minden a mértékletességen múlik.
(Csiki Ingrid)
A tojások jelentik a legolcsóbb és étkezésileg leginkább értékes fehérjeforrást. Emellett a tojás a C-vitaminon kívül minden szükséges vitamint tartalmaz - nyilatkozta Dr. McNamara - Így akár az egészséges, akár a beteg emberek diétájába kiválóan beilleszthető, sőt szükséges élelmiszer."
"Az élelmiszerekben található koleszterin nem egyenlő a vér koleszterinszintjével - nyilatkozta Monique Blunden, a Nemzeti Szívalapítvány szóvivője - A telített zsírsavak és a transzzsírok jelentik a legnagyobb veszélyt az egészségre."