Igazolták: kisebb zsírtartalmú ételek segítenek a fogyásban
Ételeink zsírtartalmának csökkentése a leghatékonyabb módja a karcsúság hosszútávú megőrzésének és a súlycsökkentésnek - állapították meg brit kutatók az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott tanulmányukban.
Az elemzésben 33 klinikai vizsgálat adatait tekintették át, amelyekbe összesen 73 589 férfit, nőt és gyereket vontak be Európában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon. A kutatók szerint az étel zsírtartalmának mérséklése mellett úgy fogytak átlagosan 1,5-2 kilogrammot az emberek, illetve csökkentették koleszterinszintjüket és derékbőségüket, hogy közben semmiféle speciális diétát nem követtek, elfogyasztott ételeik mennyisége nem változott.
A tanulmányt végző kutatók kiemelték, hogy első alkalommal igazolódott be, hogy fogyási szándék nélkül is eshet az emberek testsúlya. "Amikor az emberek kevesebb zsírt ettek, a súlycsökkenés figyelemreméltóan következetes volt, szinte minden tanulmányban megfigyeltük" - emelte ki Lee Hooper kutatásvezető, a Kelet-Angliai Egyetem orvosi karának munkatársa.
A zsír visszafogásának köszönhetően elért súlyapadás ráadásul tartósnak bizonyult, legalább hét évig tartották az elért testsúlyt az érintettek.
A WHO szakemberei szerint a stroke, szívroham és más kardiovaszkuláris betegségek szedik a legtöbb áldozatot világszerte, évente több mint 17 millió emberéletet követelnek. A túlsúly és az elhízás számos betegség kockázatát növeli, köztük egyes ráktípusokét, a szív- és érrendszeri betegségekét és a szélütését is.
A tanulmányt a British Medical Journal című brit orvosi folyóiratban ismertették a szerzők.