Időszakos böjt: a kutatók szerint ennyire hatásos!
Az időszakos böjt az elmúlt években egyre népszerűbb lett a fogyókúrázók körében. A kutatók azt vizsgálták, milyen hatással lehet a testsúlyra. Érdekes eredmények.
Az időszakos böjt, vagyis a csak meghatározott időintervallumokban történő étkezés az egyik olyan módszer, amely az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. A kutatók azt vizsgálták, hogy az étkezés időzítése befolyásolja-e és hogyan befolyásolja a fogyást.
A Journal of the American Heart Association című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint az étkezések gyakorisága és nagysága jelentősebb hatással van a súlygyarapodásra, mint az étkezés időablakának hossza. Az eredmények arra utalnak, hogy az étkezés bizonyos napszakokra való korlátozása az időszakos böjtöléssel hosszú távon nem hatékony a fogyás szempontjából.
Időszakos böjt: ezek az előnyei
Az időszakos böjtölés lényege, hogy csak meghatározott időintervallumokban történik az étkezés. Ez jelentheti azt, hogy bizonyos napokon nem eszik, vagy csak a nap bizonyos időszakaiban fogyaszt ételt. Egyes kutatások szerint az időszakos böjt segíthet a testzsírvesztésben, és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A mostani vizsgálatban 547-en vettek részt, akiket három különböző egészségügyi rendszerből toboroztak. A kutatók elektronikus egészségügyi nyilvántartáson és a Daily24 nevű speciális mobilalkalmazás használatán keresztül gyűjtöttek információkat a résztvevőkről. A résztvevők feljegyezhették, mikor és mennyit ettek, mikor aludtak el, és mikor ébredtek.
Minden egyes rögzített étkezésnél a résztvevők az étkezés méretét 500 kalóriánál kisebbre (kicsi), 500-1000 kalóriára (közepes) vagy 1000 kalóriánál nagyobbra (nagy) becsülték.
Ettől lehet jobban fogyni
" Az adatokból kiderült, hogy az étkezési ablak korlátozása nem csökkenti a súlygyarapodást hosszú távon. Míg a több közepes vagy nagy étkezés fogyasztása idővel súlygyarapodással jár. A több, kisebb étkezés pedig idővel súlycsökkenéssel jár együtt." - mondta Dr. Wendy Bennett, a tanulmány vezető szerzője.
Dr. Katherine Saunders elhízásgyógyász, aki nem vett részt a vizsgálatban, megjegyezte, hogy a fő megállapítás nem újdonság.
"A kutatók összefüggést találtak a gyakoribb és nagyobb étkezések és a súlygyarapodás között, ami arra utal, hogy a teljes általános kalóriabevitel a súlygyarapodás fő mozgatórugója. Ez nem meglepő" - tette hozzá.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!