Húsvéti gyomorrontás - ezekre vigyázzon, hogy elkerülje!
Mit tehetünk az egészségünkért az ünnepi vendégeskedések alatt?
Sokan megszokásból kínálják az ételeket még akkor is, amikor tudják, teljesen tele vagyunk. De hogyan kerülhetjük el a gyomorbántalmakat és a hízást az ünnepek alatt?
Ne erőltessük az ételeket!
Ez az ünnep többek között az egymásra való odafigyelésről, a szeretetről szól. Ne akarjuk ráerőltetni családtagjainkra, rokonainkra a "huszadik fogást" is. Ha úgy teljes a lelki békénk, hogy sokféle ételt főzünk, akkor figyeljünk oda, hogy az ételek – akár falatkák formájában is – jól adagolhatóak legyenek. A sütik terén is inkább apró, de mutatós kis kockákkal kápráztassuk el szeretteinket, mint önálló fogásnak is beillő tortaszeletekkel.
Együnk kisebb adagokat!
Nemcsak a kisebb adagokkal tudunk energiát megspórolni, hanem azzal is, ha bevásárlásunk során a nyersanyag válogatásnál körültekintőek vagyunk. Ha nem akarunk energiadús ételeket készíteni, válasszuk a zsírszegényebb húsokat, tejtermékeket, gabonatermékek közül a teljes őrlésű lisztből készülteket, valamint a desszertek esetében részesítsük előnyben a gyümölcs- és tejalapúakat a vaj- vagy margarinkrémesekkel szemben. Fogyasszunk az ünnepek alatt is óránként 2-3 dl-nyi csapvizet, mellyel a legegészségesebb megoldást biztosítjuk a szervezetünk számára a folyadékigényünk lefedéséhez.
Párolás, gőzölés
De hiába vettük meg az alacsony energiatartalmú halat, ha rántott hal formájában – kiegészítve sült burgonyával és tartármártással – tálaljuk fel az ünnepek alatt. A bő olajban vagy bő zsírban való sütéssel készült ételekkel hosszú órákon keresztül küzd a szervezetünk, mire hozzálát az érdemi emésztési folyamatokhoz. Éppen ezért olyan ételkészítési eljárásokat kell alkalmazni, melyek során minimális zsiradékot használunk fel, mint amilyen a gőzölés, párolás, teflonedények, római tál, grillsütő, forró kőlap, alufólia, papírzacskó, sütőpapír, tejföl helyett kefires vagy joghurtos habarást alkalmazunk, vagy a saját anyagával sűrítjük be az ételeket.
Nem kell lemondani a rántott halról sem, ha megfelelő konyhatechnológiát alkalmazunk. Ehhez előveszünk egy tepsit, amit összemaszatolunk kevés libazsírral. A halszeleteket hagyományos módon bepanírozzuk, beletesszük a tepsibe, a szeleteket kenőtoll segítségével hajszálvékonyan és egyenletesen bekenjük olvasztott libazsírral, majd a tepsit fólia nélkül betoljuk a 250 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 15 perc alatt elkészül a "rántott hal" (sülés közben nem kell megforgatni). Ugyanígy készíthetőek a rántott zöldségek is. A hagyományos majonéz és tejföl alapú mártások, és öntetek helyett használjunk ízesített joghurtokat. Egy pohár natúr joghurtba keverjünk bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, majorannát, pici fokhagymaport, pici sót, borsot, és már kész is a fűszeres öntet. A zöldségeket ne csak salátákhoz használjuk fel, hanem köretek részeként is: pirított, párolt, tepsiben sült rakott zöldségek kerüljenek a tányérra a fél adag rizsköret vagy burgonyapüré mellé. Fontos, hogy a menü elkészítésénél a diétára szorulók igényeit is vegyük figyelembe, és persze, ne feledkezzünk meg a mozgásról sem!
Ez is érdekelheti:
- Gyomorfekély diéta: ezek a tiltólistás ételek, italok
- Gyomorfekély: ezek a hétköznapi rossz szokások bajt okozhatnak
- Ezek a gyomorfekély leggyakoribb tünetei: a puffadás az egyik jel
- Gyakori puffadás, rossz emésztés, hasfájás - ezek a gyomorrák korai jelei
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!