Húsvéti recept: mandulás kalács házi narancsmártással
Ha húsvét, akkor kalács, és ha kalács, akkor ezt készítse el - higgye el, megéri!
A mandulás kalács már önmagában is finom, de narancsszósszal tálalva egyenesen mennyei! Ha az egészséges változatot szeretnénk elkészíteni, akkor a lisztet teljes kiőrlésűvel helyettesítsük, a cukrot pedig nyírfacukorral, vagy nádcukorral!
Hozzávalók:
- 12,5 dkg vaj
- 25,5 dkg cukor
- 2 db narancs és 1,5 citrom reszelt héja
- 3 evőkanál narancslé
- 2 db tojás
- 12,5 dkg liszt
- 7 g sütőpor
- 10 dkg szeletelt mandula
- 5 db narancs
- 2 db kardamom mag
- 5 db szegfűszeg
- 3 db csillagánizs
- 2,5 dl száraz fehérbor
- 2,25 dl narancslé
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 12,5 dkg porcukor
- 2 evőkanál narancslikőr
Elkészítés:
A kalácshoz 12,5 g vajat felolvasztunk egy edényben, és félrehúzzuk. Hozzáadunk 7,5 dkg cukrot, egy csipet sót, 1 db narancs és 1/2 citrom reszelt héját. Visszarakjuk a lángra, és az egészet sima masszává keverjük, majd 3 evőkanál narancslét hozzáöntünk.
2 egész tojást 5 dkg cukorral gőz fölött, habüstben krémesre felverünk, majd a gőzről levéve tovább verjük, amíg kihűl a krém. Gyorsabban kihűl, ha a gőzről levéve hideg (jeges) víz felett verjük tovább. Ehhez keverjük hozzá ezután a narancsos vajat.
12,5 dkg lisztet és 7 g sütőport összekeverünk, és ezt is a krémbe keverjük. Egy körülbelül 2 l űrtartalmú formát (lehet kerek is) kivajazunk. A szeletelt mandulát a kivajazott formába szórjuk. Ezután beleöntjük a masszát is, elsimítjuk a tetejét, és a már előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük.
Miközben sül, elkészítjük a mártást. 13 dkg cukrot karamellizálunk, 2 db kardamom magot, 5 db szegfűszeget, 3 db csillagánizst, az egyik narancs és egy citrom reszelt héját hozzáadjuk. Az egészet jól összekeverjük, majd 2,5 dl száraz fehérborral és 1,25 dl narancslével felöntjük.
15 percig főzzük, majd leszűrjük. 2 evőkanál étkezési keményítőt hideg vízzel elkeverünk, és besűrítjük vele a szószt. Ezután levesszük a tűzről, a narancsot megszabadítjuk a magjától, valamint a hártyájától. hozzáadjuk a szószhoz, és lehűtjük.
A kész kalácsot kivesszük a sütőből, kicsit pihentetjük, majd kiborítjuk a formából. 1 dl narancslét, 12,5 dkg porcukrot és 2 evőkanál narancslikőrt simára keverjünk, és a forró kalácsra öntjük. Majd ha a kalács már kihűlt, felszeleteljük, és a narancsmártással tálaljuk.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!