Hisztamin intolerancia: ezt is vegye figyelembe a diétánál
Nincs általános, mindenkire alkalmazható szabály, de van, amit mindig be kell tartani.
Ha orvosilag igazolt hisztaminózis áll fenn, a kezelőorvos javaslatára, az intolerancia súlyossági fokától függően hisztamin-szegény, illetve -mentes, úgynevezett mediátor mentes diétára van szükség. Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a megfelelő életmód kialakítására adott hasznos tanácsokat.
Mi az a hisztamin intolerancia?
A hisztamin intolerancia - vagyis a hisztaminózis- a magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek fogyasztása után jelentkező és/vagy a szervezetben felszabadult nagy mennyiségű hisztamin miatt jelentkező tünetegyüttes. Oka, hogy a bélfalban lévő, ún. DAO enzim nem, vagy csak korlátozottan képes a hisztamin lebontására - ez pedig az allergiához hasonló tünetekben nyilvánulhat meg. Ilyenek például:
- hányás
- hasmenés
- fejfájás
- puffadás
- orrfolyás
- orrviszketés
- szem körüli ödéma
- ekcéma, csalánkiütés
Milyen élelmiszereket nem szabad fogyasztani?
Természetesen vannak alapvető szabályok és olyan alapanyagok, amelyek a legtöbb esetben korlátozást igényelnek, ilyenek többek között:
- az érlelt sajtok
- a pácolt-, füstölt húskészítmények
- a savanyított-, fermentált zöldségek
- a nem friss pékáruk és húsok
- a vörösbor
- a csokoládé
Az, hogy például zöldségek közül a paradicsom, a hagymafélék és a spenót vagy a gyümölcsöknél az eper, citrusfélék vagy a banán kinél milyen mennyiségben okoz panaszokat egyénileg változhat.
Mit jelent az egyéni tolerancia?
A hisztamin intoleranciás betegek rendszerint megdöbbennek a tiltólistás ételek hosszú felsorolását látva. A hisztamin intoleranciás tüneteket a hisztamint lebontó diamino-oxidáz, DAO enzim csökkenése okozza. Azt azonban fontos tudni, hogy ez a csökkenés mindenkinél egyéni mértékű, ezért a diéta sem egységes, hanem személyre szabott, az egyéni tolerancia függvénye. Ez azt jelenti, hogy a listáról mindenkinek csak azokat az élelmiszereket kell mellőznie vagy csökkentenie a fogyasztását, ami nála tüneteket okoz.
Hogyan segít a dietetikus?
A diéta összetettsége miatt nem biztos, hogy a magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek kizárásával azonnal megszüntethetőek a tünetek. A magas hisztamintartalmú élelmiszerek mellett vannak olyan alapanyagok is, amelyek a hisztamin lebontását gátolják, vagy éppen felszabadulását segítik. A dietetikus tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan lehet az egyes élelmiszerekkel szembeni érzékenységet felderíteni, segít a megváltozott élethelyzetet receptekkel, vásárlási és konyhatechnológiai praktikákkal enyhíteni és meghatározza a napi tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag szükségletet.
Fokozatos visszaterhelés
A hisztamin intolerancia nem életre szóló betegség, a későbbiekben - bizonyos szabályok betartása mellett - akár újból is fogyasztható a korábban panaszt okozó élelmiszer. A szigorú diéta betartása után a dietetikus javaslatára egy-egy étel újbóli bevezetésre kerülhet, és ha a páciens nem érzékel panaszt az elfogyasztott élelmiszer után, a szakember meghatározott mennyiségben és konyhatechnológiai eljárással engedélyezheti a nyersanyag fogyasztását. Ennek meghatározása a diéta folyamatos betartását követő néhány hét után kezdődhet el, egy kontroll alkalmával, egyénre szabottan, szigorúan napi egy alapanyag újbóli bevezetésével.
Fontos tudnivalók
- az emésztőszervrendszer optimális működése érdekében fontos a megfelelő folyadék fogyasztása, illetve a vegyes-, megfelelő rosttartalmú étrend is.
- a panaszokat azonban nem csak maguk az élelmiszerek befolyásolhatják: a stressz és a hormonális állapot is nagy hatással lehet a hisztamin érzékeny szervezetre.
- a diétán túl gyógyszeres kezelésre is lehetőség van, mely antihisztamin-tartalmú, illetve diamino-oxidáz enzim-tartalmú készítmény alkalmazását jelenti, melyet orvosi javaslatra kaphatnak az arra érzékeny páciensek. A tablettát étkezés előtt 1-2 órával célszerű bevenni.
Tiltólistás szezonális egészséges ételek
Nagyon nehéz ellenállni az egyébként egészséges ételek közé tartozó, ínycsiklandó eper illatnak, az ízletes málnának vagy a pirosló kerek paradicsomoknak, de a hisztaminmentes diétában ezek és a friss padlizsán és spenót is sajnos tiltólistás ételnek számítanak. Egyéni érzékenységtől is függ, hogy kinél, milyen mennyiség okoz panaszokat, ám fogyasztásuk a legtöbb esetben hisztamin intoleranciás tünetek megjelenésével jár.
Légúti tünetek – orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés mellett – bőrpír, csalánkiütés, fej- és torokfájás, puffadás és hasmenés, hányás a leggyakoribb panasz. A tünetek rendszerint a magas hisztamin tartalmú ételek elfogyasztását követően pár órán belül megjelennek. Erősségük attól is függ, hogy az adott személynél mennyi DAO enzim termelődik. Valakinél csak csökkent, ezért fordulhat elő, hogy akár azonos mennyiségű magas hisztamin tartalmú étel is eltérő súlyosságú tüneteket okoz.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!