Veszélyes halolaj - megnövelheti egyeseknél a pitvarfibrilláció és a stroke kockázatát
Ön is szed halolaj étrend-kiegészítőt egészségesen? Jól gondolja meg!
A halolaj kapszula az omega-3 zsírsavak kiváló forrása, így igen népszerű étrend-kiegészítő a szív- és érrendszer egészségének támogatására. Egy friss tanulmány azonban óvatosságra int!
Halolaj és omega-3 zsírsav
A halolaj két fontos omega-3 zsírsavban, az eikozapentaénsavban (EPA) és a dokozahexaénsavban (DHA) igen gazdag, ezért sokan használják a szív-és érrendszeri problémák kockázatának csökkentésére. Mivel a szervezet nem termeli, így táplálkozással kell bejuttatni - sokan ezt étrend-kiegészítőkkel teszik.
Hatásai a szervezetre:
- csökkentheti a koleszterinszint
- csökkentheti a magas vérnyomást
- segíthet megelőzni a szívritmuszavarokat
- csökkentheti a gyulladást
- támogathatja a kognitív funkciókat
- jó hatással lehet a bőr állapotára
Mégsem olyan a jó a halolaj?
Ahogy említettük, a halolaj igen sok omega-3-ban bővelkedik, ám legújabb kutatások szerint nem árt vele vigyázni. Kínai tudósok megállapították, hogy a rendszeres használatuk nem hogy csökkentené, de megnövelheti az első alkalommal előforduló stroke és a pitvarfibrilláció kockázatát a jó szív- és érrendszeri egészséggel rendelkezők körében.
A halolaj csak a szívbetegségben szenvedőknek segíthet
A tanulmányban több mint 415 000, 40-69 év közötti ember adatait elemezték, akiket 12 évig követtek nyomon. Közel egyharmaduk állította, hogy rendszeresen használt halolaj-kiegészítőket.
A BMJ Medicine folyóiratban megjelent kutatás szerint a szívproblémákkal nem küzdőknél a halolaj étrend-kiegészítők rendszeres szedése a pitvarfibrilláció kockázatát 13%-kal, a stroke rizikóját pedig 5%-kal növelte meg.
A tanulmányban megjegyezték, hogy a halolaj alkalmazásának előnyei és kockázatai nem voltak egységesen megfigyelhetők. Az egészséges nőknél és a nemdohányzóknál 6%-kal volt magasabb volt a kardiovaszkuláris állapotok fellépésének kockázata.
- Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a halolaj ajánlását szelektívebbé és az egyéni betegprofilokhoz igazítottá kellene tenni” - mondta Dr. Adedapo Adeyinka Iluyomade kardiológus a Medical News Today-nek.
A kutatók azonban hozzátették, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők esetén a halolajat szedőknél 15%-kal alacsonyabb volt a pitvarfibrilláció okozta szívroham kockázata és 9%-kal alacsonyabb volt a szívelégtelenség miatti halálozás esélye - így esetükben pozitív hatásokról számoltak be.
- A halolaj inkább a már meglévő szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegek számára lehet előnyös, mintsem az általános népességben - mondta a kardiológus.
Nem mindegy, milyen készítmény használ
- Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a triglicerid szintjét, mérsékelhetik a vérnyomást és a gyulladást - mondta Dr. Rohit Vuppuluri kardiológus, aki hozzátette, hogy ha orvos ajánlja a halolaj szedését, akkor olyat válasszon, melyet szakember javasol, hogy az megfelelő minőségű legyen.
Inkább a táplálkozására figyeljen
Az orvosok azt javasolják, hogy az omega-3 zsírsavakat próbáljuk meg inkább élelmiszerekből bejuttatni. A betegek számára ez napi 500 mg. Erre a célra tökéletes pl. a szardínia, a lazac (nem gazdaságban nevelt), a pisztráng, a makréla és a hering. A halak mellett a chia mag, a szójabab, a lenmag, a kendermag , a dió és az egyéb olajos magvak szintén magas omega-3-tartalommal rendelkeznek.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Könnyebb lesz kimutatni a vér omega-3 szintjét egy új eljárással
Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!