Ha máshogy ennénk, csökkenthetnénk az üvegházhatást
Az élelmiszertermelés és a földterületek kezelése akár az egyharmadát is kiteheti a a globális üvegházhatású gázkibocsátásnak.
A Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) által vezetett csoport első ízben használt kvantitatív élelmiszer- és földrendszer-modellt, hogy felmérje, milyen hatással van az élelmiszerágazat üvegházhatású gázkibocsátására a növekedés visszaszorítása és a hatékonysági javaslatok. Megállapították, hogy az étrendváltással és a kibocsátási árak kombinálásával a 21. század végére a világ élelmiszerrendszere kibocsátás-semlegessé válhatna – egyúttal egészségesebb táplálkozást biztosítva a növekvő világnépesség számára. - írja a greendex.hu
“A jelenlegi élelmiszerrendszerünk méretének csökkentése nem fogja jelentősen csökkenteni a kibocsátást. Ehelyett a globális élelmiszerrendszer természetét kell átalakítanunk” – mondja Benjamin Bodirsky, a Tainanban található World Vegetable Center kutatója és a tanulmány szerzője.
Ez pedig azt jelenti, hogy az élelmiszerpazarlás megszüntetéséhez azt kellene ennünk, amire valójában szüksége van a szervezetünknek, és az étrendünk is kiegyensúlyozottabb lenne.
Az élelmiszerek előállítása során a műtrágyával is lehetne okosabban gazdálkodni, és nagyobb hozamú zöldségeket ültetni. A szakértő szerint emellett a szén-dioxid-árképzés is segíthet a gazdálkodókat az alacsonyabb kibocsátású mezőgazdasági gyakorlatok felé terelni, mivel a kevesebb kibocsátás kevesebb költséget jelentene.