Gratulálunk! Íme a nyertes ételreceptek...
Receptversenyünk nyerteseinek ezúton is gratulálunk, és itt bemutatjuk a kedves Olvasóknak a beküldött recepteket, és a róluk készült fotókat. Jó étvágyat mindenkinek, aki kedvet kap, és elkészíti a finomságokat!
1. Teljes kiőrlésű meggyes pite 21x25 cm-es tepsihez
Hozzávalók:
145 g puha vaj,
100 g nádcukor,
100 ml tej,
150 g teljes kiőrlésű liszt,
25 g fehér liszt,
60 g aprított mogyoró,
30 g csokilencse
1 tojás,
2 tk. vaníliakivonat,
fél tk sütőpor,
csipet só
+ 200 g meggy,
1 púpos ek. keményítő
Elkészítés:
A nádcukrot a tojással és a vaníliakivonattal kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a puha vajat is. A száraz anyagokat egy tálba mérjük és alaposan összekeverjük. Két részletben hozzáadjuk a cukros masszához, végül tejjel lazítjuk. A kapott masszát eloszlatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsiben.
A meggyet a keményítőben megforgatjuk és a sütemény tetejére szórjuk. Előmelegített, 180°C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
2. Spárgára vetett lazac cukkiniladikkal Hozzávalók:
(2 személyre)
A halhoz:
2 szelet lazacfilé (= kb. 250 g)
a páchoz: friss petrezselyemzöldje, friss fokhagyma, egy friss citrom felének a leve, tengeri só, fekete bors
a sütéshez: vaj, magkeverék
A körethez:
250 g zöld spárga
1 darab kisebb, formás cukkini
8-10 darab apró újburgonya
A mártáshoz:
250 ml főzőtejszín
40 g natúr sajtkrém
1 csokor friss metélőhagyma
1 csokor friss petrezselyemzöldje
1 friss citrom héja és felének a leve
fehér bors
szerecsendió
Tálaláshoz, díszítéshez:
friss citromhéj, koktélparadicsom, brokkolicsíra
Elkészítés:
Az előkészületeket kezdjük a lazac pácolásával! Dörzsöljük be a hal minden oldalát tengeri sóval, fekete borssal, friss petrezselyemzölddel és fokhagymával (utóbbi kettőt apróra vágva és hagyjuk is a lazacon), majd csepegtessük rá a fél citrom levét. Hagyjuk így vagy vékony olajrétegben pár órán át (max. 1 napig) a hűtőben.
Az újburgonyát főzzük, anélkül, hogy teljesen puhára főne ("villapróba"), majd - ha szükséges hámozzuk és - petrezselymes vajban forgassuk őket készre.
Amíg fő a burgonya elkészíthetjük a mártást és a köretet. A mártás hozzávalóit összekeverjük, összemelegítjük, félretesszük; a spárgákat miután megfosztottuk fás végüktől, enyhén sós és citromos vízben puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy ne főjenek szét (max. 6-8 perc)! A főző vízből kivéve egyből helyezzük hideg vízzel teli tálba őket, a főző vízbe pedig helyezzük bele a hosszában félbevágott cukkinit és főzzük puhára! A spárgákat a hideg vízből, rövid időn belül helyezzük konyharuhára vagy papírtörlőre tálalásig. A készre főtt cukkinifelek belsejét kaparjuk ki annyira, hogy létrejöjjenek a kis ladikok a burgonyák számára.
Végül serpenyőben, petrezselymes vajban, minden oldalát érintve, magokkal megszórva süssük készre a lazacot!
Tálalás: a tányér egyik felére fektessük a spárgákat, másik felét szórjuk meg reszelt citromhéjjal. A spárgára helyezzük a kész lazacot, a cukkiniladikba ültetett burgonyákat pedig a citromhéjra.
A tengerpartot idéző látványt és a könnyű, nyári ízvilágot feldobhatjuk még koktélparadicsommal és brokkolicsírával, nem utolsó sorban a mártással, amely akár melegen, akár langyosan kellemesre mossa a "partot"!
3. Eperhab Hozzávalók:
4 adaghoz:
fél kg eper (málna, ribizli)
2 tojásfehérje
4 púpozott kanál nyírfacukor
Elkészítés:
Ha egészen sima krémet szeretnénk, az epret vágjuk apróra, adjuk hozzá a tojásfehérjéket, a cukrot és kézi vagy gépi habverővel verjük habosra a masszát. Néhány szem egészben hagyott eperrel, fürtös ribizlivel díszíthetjük. A nyírfacukor "jóvoltából" cukorbetegek, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.