Ezeket látta már?

Gratulálunk! Íme a nyertes ételreceptek...

2012.06.27. Módosítva: 2015.11.04.

Receptversenyünk nyerteseinek ezúton is gratulálunk, és itt bemutatjuk a kedves Olvasóknak a beküldött recepteket, és a róluk készült fotókat. Jó étvágyat mindenkinek, aki kedvet kap, és elkészíti a finomságokat!

1. Teljes kiőrlésű meggyes pite 21x25 cm-es tepsihez

tk-meggyes-pite1-d000013633e8bb8138967

Hozzávalók:

145 g puha vaj,

100 g nádcukor,

100 ml tej,

150 g teljes kiőrlésű liszt,

25 g fehér liszt,

60 g aprított mogyoró,

30 g csokilencse

1 tojás,

2 tk. vaníliakivonat,

fél tk sütőpor,

csipet só

+ 200 g meggy,

1 púpos ek. keményítő

Elkészítés:

A nádcukrot a tojással és a vaníliakivonattal kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a puha vajat is. A száraz anyagokat egy tálba mérjük és alaposan összekeverjük. Két részletben hozzáadjuk a cukros masszához, végül tejjel lazítjuk. A kapott masszát eloszlatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsiben.

A meggyet a keményítőben megforgatjuk és a sütemény tetejére szórjuk. Előmelegített, 180°C-os sütőben 35-40 percig sütjük.

lazacos-d0000136197ba59d3dff8

2. Spárgára vetett lazac cukkiniladikkal Hozzávalók:

(2 személyre)

A halhoz:

2 szelet lazacfilé (= kb. 250 g)

a páchoz: friss petrezselyemzöldje, friss fokhagyma, egy friss citrom felének a leve, tengeri só, fekete bors

a sütéshez: vaj, magkeverék

A körethez:

250 g zöld spárga

1 darab kisebb, formás cukkini

8-10 darab apró újburgonya

A mártáshoz:

250 ml főzőtejszín

40 g natúr sajtkrém

1 csokor friss metélőhagyma

1 csokor friss petrezselyemzöldje

1 friss citrom héja és felének a leve

fehér bors

szerecsendió

Tálaláshoz, díszítéshez:

friss citromhéj, koktélparadicsom, brokkolicsíra

Elkészítés:

Az előkészületeket kezdjük a lazac pácolásával! Dörzsöljük be a hal minden oldalát tengeri sóval, fekete borssal, friss petrezselyemzölddel és fokhagymával (utóbbi kettőt apróra vágva és hagyjuk is a lazacon), majd csepegtessük rá a fél citrom levét. Hagyjuk így vagy vékony olajrétegben pár órán át (max. 1 napig) a hűtőben.

Az újburgonyát főzzük, anélkül, hogy teljesen puhára főne ("villapróba"), majd - ha szükséges hámozzuk és - petrezselymes vajban forgassuk őket készre.

Amíg fő a burgonya elkészíthetjük a mártást és a köretet. A mártás hozzávalóit összekeverjük, összemelegítjük, félretesszük; a spárgákat miután megfosztottuk fás végüktől, enyhén sós és citromos vízben puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy ne főjenek szét (max. 6-8 perc)! A főző vízből kivéve egyből helyezzük hideg vízzel teli tálba őket, a főző vízbe pedig helyezzük bele a hosszában félbevágott cukkinit és főzzük puhára! A spárgákat a hideg vízből, rövid időn belül helyezzük konyharuhára vagy papírtörlőre tálalásig. A készre főtt cukkinifelek belsejét kaparjuk ki annyira, hogy létrejöjjenek a kis ladikok a burgonyák számára.

Végül serpenyőben, petrezselymes vajban, minden oldalát érintve, magokkal megszórva süssük készre a lazacot!

Tálalás: a tányér egyik felére fektessük a spárgákat, másik felét szórjuk meg reszelt citromhéjjal. A spárgára helyezzük a kész lazacot, a cukkiniladikba ültetett burgonyákat pedig a citromhéjra.

A tengerpartot idéző látványt és a könnyű, nyári ízvilágot feldobhatjuk még koktélparadicsommal és brokkolicsírával, nem utolsó sorban a mártással, amely akár melegen, akár langyosan kellemesre mossa a "partot"!

img-8256-d00001362857dcf364714

3. Eperhab Hozzávalók:

4 adaghoz:

fél kg eper (málna, ribizli)

2 tojásfehérje

4 púpozott kanál nyírfacukor

Elkészítés:

Ha egészen sima krémet szeretnénk, az epret vágjuk apróra, adjuk hozzá a tojásfehérjéket, a cukrot és kézi vagy gépi habverővel verjük habosra a masszát. Néhány szem egészben hagyott eperrel, fürtös ribizlivel díszíthetjük. A nyírfacukor "jóvoltából" cukorbetegek, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához