Gluténérzékenységet okozhattak a borok: ez az anyag felelős érte
Három év múlva minden valószínűség szerint már nem fogunk találkozni a francia borokban azzal a vegyülettel, ami a tudomány mai állása szerint a gluténérzékenység kialakulásáért felelős.
2022-re teljesen kivezetnék a francia borágazatból a glifozát nevű vegyületet.
Gluténmentes borok
Merész kijelentésnek tűnhet annak fényében, hogy ez a legelterjedtebb szer a növényvédelemben, évente közel 5 milliárd dollárnyi fogy belőle - mégis a francia elnök, Emmanuel Macron bejelentette, hogy glifozát nélküli bortermelő országot fog létrehozni.
Ezt a glifozát nevű vegyületet a borászok előszeretettel használják a szőlőtőkék tövénél. Mivel ezzel az anyaggal kezelik, kimutathatóvá válik a borból is. Tehát míg valaki nem fogyasztja el magát a gyümölcsöt, később alkohol formájában is bekerülhet a szervezetébe.
Nem is gondolná, mi mindenre lehet használni a bort - kattintson tovább!
Franciaország független borászainak 40 százaléka már minősítetten organikus vagy fenntartható módon gazdálkodik, további 40 százalékuk pedig szeretné ugyanezt elérni - jelent meg a vinoport oldalán.