Génmódosított rizs egy allergiatípus ellen
A génmódosított élelmiszerek új nemzedékének első képviselőjeként mutatták be japán tudósok az általuk kifejlesztett rizsfajtát, amely bejelentésük szerint egy gyakori pollenallergia ellen hatásos - számol be róla a LiveScience című amerikai tudományos portál (www.livescience.com).
A Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban közzétett tanulmány szerint állatkísérletekben már biztonságosnak bizonyult a pollenallergia elleni transzgénikus rizs.
Takajava Fumio és kollégái emlékeztetnek arra, hogy a genetikailag módosított növények első generációjánál a gyomnövényektől és kártevőktől kívánták megvédeni a terményt. A génszabászat következő céljaként jelent meg, hogy az élelmiszerekbe az emberi egészség szempontjából előnyös tulajdonságokat vigyenek bele. Ilyenek a tápanyagokban - például vitaminokban, ásványi anyagokban, gyógyhatású szerekben vagy akár vakcinában - gazdagabb zöldségek és gabonák.
A transzgénikus élelmiszerek első nemzedéke óta zajlik azonban a vita, vajon biztonságosak-e az ember és környezete számára ezek a biotechnológiai eljárással módosított növények. A japán kutatók az új rizst egy Japánban elterjedt cédrusfajta pollenje által kiváltott allergia kifejlődése ellen tervezték, mivel az egészségügyi probléma már a japán lakosság 20 százalékát érinti.
A laboratóriumi vizsgálatokban transzgénikus és hagyományos fajtából készített párolt rizst etettek majmokkal 26 héten át minden nap. A kísérlet végén az állatoknak semmiféle egészségügyi problémájuk nem volt, ami azt jelzi, hogy az allergia-ellenes rizs fogyasztása biztonságos lehet - vélik a kutatók.
Piacra kerülése előtt természetesen további, hosszabb távú vizsgálatokat végeznek a genetikailag módosított rizzsel.