5 gabona, mely nemcsak finom, de egészséges is
A gabonák fogyasztása igen fontos egészségünk szempontjából, ám jól nézze meg, mit is tesz a tányérjára!
Az alábbi gabonafélék hasznosak, nagyon könnyen elkészíthetőek és tele vannak fontos tápanyagokkal.
Zabpehely
A zabpehely segíthet szívünk egészségének megőrzésében és koleszterinszintünk kiegyensúlyozottságának fenntartásában. A benne megtalálható nagy mennyiségű vízben oldódó rostnak köszönhetően pedig hosszú időre eltelít. Nem csak akkor fogyaszthatjuk, ha édes reggelit kívánunk, olívaolajjal és parmezánnal is isteni.
Bulgur
A bulgur tele van káliummal, B vitaminnal, kalciummal és több rost van benne, mint a barna rizsben. Használjuk bátran rizs helyett köretként, és salátákba is tökéletes választás. De ugyanúgy elkészíthető, ahogy a zabpehely, például reggelire mézzel és különféle magvakkal tökéletes választás.
Árpa
Az árpa magas rosttartalma miatt segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Ha gyors ételt szeretnénk, a hántolt árpa a legjobb választás. Érdemes kipróbálni gombával vagy csirkével és borsóval.
Kinoa/Quinoa
A kinoa igazából egy lágyszárú növény, de ugyanúgy kell elkészíteni, mint egy gabonát. Komplex fehérjét tartalmaz, vagyis megtalálható benne mind a 9 esszenciális aminosav, amelyre szervezetünknek szüksége van. Ajánlott friss citromlével ízesíteni. Finom egytálétel lehet belőle sok zöldséggel.
Köles
A Kínából származó gabona egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világon, hiszen számtalan módon felhasználható: többek között köretnek és sütemény alapnak is. Igen magas a rosttartalma, így hosszan biztosít teltségérzetet, valamint igen gazdag magnéziumban, B-vitaminban, vasban is. Külön jó oldala, hogy gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják, ráadásul olcsó is.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!