Ezeket látta már?

Friss gyümölcsök - növényvédőszerrel szennyezve?!

Nagy dilemma... fogyasszunk minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, de egy újabb kutatás szerint ennek is lehetnek - nem is csekély - veszélyei... Lássuk!

Amikor az egészséges étkezésről beszélünk, mindannyian tudjuk, hogy több zöldségfélét és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Ugyanakkor egy amerikai zöld szervezet (Environmental Working Group - EWG) által végzett új kutatás szerint az alma, eper és őszibarack a "Dirty Dozen – avagy piszkos tizenkettő" – lista élén áll, mely a 12 leginkább szennyezett friss élelmiszert sorolja fel:

gyumolcs-d00000B4D8e49485dba4c

1.alma

zeller

eper

őszibarack

spenót

nektarin

szőlő

édes paprika

burgonya

áfonya

fejes saláta

12.kelkáposzta

Az EWG elemzői adataikat az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumától és az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivataltól (FDA) szerezték be 2000 és 2009 között. Listájukon 53 népszerű zöldség és gyümölcs szerepel, valamint ezek növényvédőszer-terheltsége.

Az EWG által közreadott sajtóközlemény szerint a termékeket összetett pontozás alapján rangsorolták, egyenlő arányban mérlegelve 6 tényezőt, melyek azt tükrözik milyen mennyiségű növényvédőszert találtak az egyes zöldség- és gyümölcsfélékben. A legtöbb mintát megmosták és meghámozták tesztelés előtt, így a rangsorolás azt mutatja, milyen mértékű az élelmiszer kémiai anyag szennyezettsége fogyasztáskor.

A csoport ugyanakkor összeállította a "Clean 15 – azaz tiszta 15" listát is, mely a növényvédőszerekkel legkevésbé szennyezett 15 népszerű terméket tartalmazza:

1.hagyma

kukorica

ananász

avokádó

spárga

cukorborsó

mangó

padlizsán

sárgadinnye

kivi

káposzta

görögdinnye

édesburgonya

grapefruit

15.gomba

gyumolcsok-etel-d00000E375b7b860d83d9

Hozzászoktunk (és meg is követeljük), hogy tökéletes zöldséget és gyümölcsöt vásárolhatunk a zöldségesnél. De a tökéletes kinézetű, fényes, piros almának ára van – ez a hibátlanság sajnos csak növényvédőszerek bőkezű használatával érhető el.

Sokan azt állítják, hogy a növényvédő-szerek használata a hagyományos gazdálkodásban biztosítja, hogy élelmiszer kerüljön mindenki asztalára – "táplálnak minket és nem gyilkolnak". Sonya Lunder, az EWG vezető elemzője másképp gondolja: "a növényvédőszerek mérgezőek, céljuk, hogy elpusztítsanak dolgokat és legtöbbjük nem egészséges az ember számára sem. A kérdés csak az, hogy mennyire nem azok."

Számos nemzetközi tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a növényvédő-szerek rendkívül mérgezőek az emberi szervezet és a környezet számára is.

Andrew Weil, az Arizona Centre for Integrative Medicine alapítója és igazgatója szerint a növényvédőszereket kifejezetten bizonyos szervezetek elpusztítására fejlesztették ki, ugyanakkor összefüggésbe hozhatóak több nagyon komoly humán egészségügyi problémával – figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD), az endokrin rendszer zavara, daganatos betegségek. Weil tanácsa, hogy amikor csak lehetséges kerüljük el a növényvédő-szerrel kezelt élelmiszereket.

Ez azt jelenti, hogy több bio-élelmiszert kellene fogyasztanunk? Ken Cook, az EWG elnöke szerint a bio-élelmiszerek vásárlása mindig a legjobb választás, ugyanakkor az emberek nem mindig jutnak hozzá, vagy nem engedhetik meg maguknak. Útmutatójuk segítséget nyújthat a vásárlóknak a hagyományos termékek közötti tudatosabb választásban, és annak tudatosításában, hogy mely élelmiszerekből válasszák inkább a bio-t.

Habár a növényvédő-szerek az alapos mosás és hámozás után is megtalálhatóak a zöldségfélékben és gyümölcsökben, az EWG kutatói hiszik, hogy ezen élelmiszerek előnyei ellensúlyozzák a növényvédőszerekkel kapcsolatba hozható problémákat.

forrás: www.health24.com

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához