Hogyan függ össze a tejfogyasztás és a cukorbetegség? A kutató elmondja
Kutatók azt vizsgálták, hogy a tejfogyasztás és a fogyás mértéke között milyen kapcsolat van. Érdekes eredmények születtek.
Napi egy nagy pohár alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása kétszeresére növelheti a fogyás - állapították meg kutatók. A tejben lévő a kalcium és a D-vitamin összefüggésbe hozható a fogyással. Az emberek körülbelül 50 százalékának van D-vitaminhiánya, és az elhízott emberek körülbelül 50 százalékának van kalciumhiánya. Az alacsony kalciumszint arra késztetheti az agyat, hogy növelje a táplálékbevitelt, hogy több ilyen ásványi anyaghoz jusson.
Tej: segíthet cukorbetegség és metabolikus szindróma ellen
A tej védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma ellen is. A tej csökkentheti az inzulin szintjét az étkezések között. Dr. Michael Yafi, a tanulmány első szerzője elmondta:
"Eredményeink arra utalnak, hogy azok az elhízott gyermekek, akik legalább a napi ajánlott tejmennyiséget fogyasztják, stabilabb vércukorszinttel rendelkeztek, ami segíthet a metabolikus szindróma elleni védekezésben. Aggasztó, hogy a vizsgálatunkban részt vevő 10 fiatalból csak egy fogyasztotta az ajánlott tejmennyiséget".
A vizsgálatban 353 gyermek vett részt, akiket két éven keresztül követtek nyomon. A kutatók a tejfogyasztásukat a vércukorszintjükkel és más kulcsfontosságú mérőszámokkal együtt értékelték. Az eredmények azt mutatták, hogy a napi két csésze tej fogyasztása alacsonyabb inzulinszintekkel járt együtt. Az inzulin az a hormon, amely segít stabilizálni a vércukorszintet, és magasabb szintje összefügg a 2-es típusú cukorbetegséggel.
Olvasta már?
- 9 tévhit a cukorbetegségről
- Cukorbetegség: ezt a 9 édesítőszert találták a legjobbnak a szakértők
- Zsibbad a keze? Cukorbetegség, pajzsmirigy probléma, de szívinfarktus is lehet az oka!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!