Sorrendi étkezés: ha fogyni akar, erről érdemes tudnia!
Nem mindegy mit, milyen sorrendben eszünk?
Ha először salátát eszünk, majd fehérjéket, végül pedig keményítőtartalmú szénhidrátokkal fejezzük be az étkezést, akkor Jessie Inchauspé biokémikus és a Glükózforradalom című könyv szerzője szerint a vércukorszintünk kevésbé ugrik ki - írja a ScienceAlert.
Vércukorszint csúcsát sok minden befolyásolhatja
A vércukorszint csúcsa körülbelül 30-60 perccel a szénhidrát elfogyasztása után jelentkezik a véráramban. Sok dolog határozza meg, hogy milyen magas és meddig tart. Ezek közé tartozik, hogy mit ettünk a szénhidráttal együtt vagy azt megelőzően, mennyi rost van a szénhidrátban, és hogy a szervezetünk mennyire képes inzulint kiválasztani, felhasználni.
Bizonyos betegségekkel küzdők számára hihetetlenül fontos minden olyan praktika, amellyel a vércukorszintjük görbéjét el tudják laposítani. Ezek közé a betegségek közé tartozik:
- cukorbetegség
- reaktív hipoglikémia (a visszatérő cukorösszeomlás egy bizonyos fajtája)
- posztprandiális hipotenzió (alacsony vérnyomás evés után)
A magasan és hosszan tartó glükózcsúcsok tartós és káros hatással lehetnek számos hormonra és fehérjére, sőt gyulladást is kiválthatnak. A gyulladás pedig számos betegséget, többek között a cukorbetegséget és szívbetegséget is okozhat.
Lassítja a saláta a gyomor kiürülését
A tudósok már régóta tudják, hogy a magas rosttartalmú ételek, például a saláták, lassítják a gyomor kiürülését. Vagyis a magas rosttartalmú élelmiszerek lassítják a glükóz és más tápanyagok eljuttatását a vékonybélbe, hogy azok utána felszívódjanak a vérbe.
A fehérjék és a zsírok szintén lassítják a gyomorürülést. A fehérjék további előnye, hogy serkentik a glükagonszerű 1-peptid (vagy GLP1) nevű hormont, ami szintén lassítja a gyomor kiürülését. Ez a hormon a hasnyálmirigyre is hat, így segíti az inzulin kiválasztását is.
Sorrendi étkezés: tényleg befolyásolhatja a vércukorszint csúcsát?
Korábban több tudományos kutatás vizsgálta, hogy az ételek meghatározott sorrendben történő fogyasztása változtathat-e a vércukorszint csúcsán. Az eddigi tudományos megállapítások szerint a szénhidrátok előtti fehérjefogyasztás segít csökkenteni a glükózcsúcsokat, addig a többi élelmiszercsoport külön-külön és egymás után történő fogyasztására vonatkozó bizonyítékok már nem ilyen erősek.
Vércukorszint: nem csak az inzulin csökkentheti - olvasson tovább!
Egy kis tanulmány öt különböző étkezési sorrendet vizsgált 16 cukorbetegségben nem szenvedő emberen. A résztvevőknek 15 percen belül kellett elfogyasztaniuk az ételt. Nem volt általános különbség a glükózszint-emelkedésben azon csoportok között, amelyek a hús és a rizs előtt ették meg a zöldségeket, és akik másféle sorrendben fogyasztották el az ételeket.
Olvasta már?
- Melyik a leghatásosabb diéta? Szakember válaszol
- Cukor helyett melyek a legjobb édesítőszerek? Itt a lista!
- Cukorbetegség, IR, lassú anyagcsere: így lehet gyorsabb az emésztése!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!