Ez igaz? Hamburger koleszterincsökkentővel?
A gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentő gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit, így a fogyasztók azonnal semlegesíthetnék is az ilyen ételek káros hatását. A brit tudósok javaslatáról a The Daily Telegraph online kiadása számolt be.
A hatóanyagról "McStatin" névre keresztelt reformburger olyan védelmet nyújthatna az egészségtelen ételek rabjainak, mint a vezetőknek a biztonsági öv vagy a cigarettázóknak a füstszűrő - érvelnek az Imperial College London kutatói.
Számításaik szerint a koleszterincsökkentő sztatinok éppen annyival faragják le a szívinfarktus kockázatát, amennyivel a sajtburger és a tejshake növeli azt, tehát az egyik kiüti a másikat.
"Ezek a gyógyszerek olcsók, hatékonyak, biztonságosak, és kis dózisban is hozzáférhetők" - mutatott rá Darrell Francis, az American Journal of Cardiology című folyóiratban megjelent tanulmányban.
Azok számára, akik egy évben egyszer esznek hamburgert, a hozzáadott sztatin nyilván nem segít a kockázat csökkentésében. Ám azoknál, akik rendszeresen zsíros gyorsételeket fogyasztanak, nagyobb a kockázat, de nagyobb lenne a lehetőség is, hogy semlegesíthessék azt - fejtette ki Francis.
Inkább táplálkozzunk másképpen...
Hát ez nagyon érdekes lenne, ha a gyorséttermekben nemcsak enni-innvalót kínálnának, ilyen alapon a patikák is árulhatnának meleg szendvicset, főleg télen...
Viccen túl: a megoldás valóban nem a hamburger és a sült krumpli mellé adott statinban lehet, hanem az egészséges/ebb táplálkozásban.
Az is nyilvánvaló és közismert egyébként, hogy a táplálékkal bevitt (plusz zsír és koleszterin) csak mintegy 10-20%-ban felelős a magasabb koleszterin szntért, igazából a máj által szintetizált koleszterin a döntő... tehát inkább genetikai ügy ez is, mint sok minden.
Az egészséges táplálkozás, a túlzottan zsíros ételek, snackek, nasik, gyorséttermi "kaják" kerülése azonban szintén alapvető, tehát ne adjunk sztatint a hamburger mellé, megvan mindkettőnek a helye, csak kezeljük ezt a kérdést is ésszel - ha lehetséges...!
(A szerk.)
Mint hozzátette: ironikusnak tartja, hogy miközben az emberek annyi egészségtelen ételt ehetnek a gyorséttermekben, amennyi beléjük fér, a sztatinokhoz, amelyek védik a szívet, csak receptre lehet hozzájutni.
Ésszerű lenne tehát a kockázatcsökkentőket az ételhez kínált egészségtelen, ingyenes ízesítők közé sorolva biztosítani a fogyasztóknak. Vásárlónként ez alig 5 pennybe kerülne, ami alig különbözik egy adag ketchup árától.
A telegraph.co.uk cikke azonban olyan szakértői véleményeket is idézett, amelyek szerint a gyorsételek és az egészségtelen táplálkozás okozta egészségügyi kockázat nem merül ki a koleszterinszint emelkedésében.
Peter Weissberg, a British Heart Fundation orvosigazgatója hangsúlyozta, hogy a koleszterincsökkentő nem mágikus hatású. Az egészségtelen étkezés a koleszterinszint növekedése mellett magas vérnyomást és elhízást is okozhat, és ezek szintén a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az agyvérzés veszélyes rizikófaktorai közé tartoznak.