Ezeket látta már?

Étrendjeink: paleolit és társai...

2011.06.09. Módosítva: 2015.11.04.

Nincs olyan, hogy teljesen természetes étrend! A paleolit (kőkorszaki) étrendtől a nyers étrendig bezárólag sok egészségtudatos ember szeretne úgy táplálkozni, ahogyan őseink tették. De valóban jót tesznek ezek az étrendek szervezetünknek?

Az Ancestral Appetites: Food in Prehistory (Őseink étvágya: táplálkozás az őskorban) című idén megjelent könyv szerzője, Kristen Gremillion szerint azonban ezeknek az étrendi előírásoknak egy része nem alkalmazható a mai ember esetében. Bár sokat tanulhatunk őseink táplálkozási szokásaiból, modern ételeink és étrendjeink többségét nem véletlenül fejlesztettük ki.

zoldsegek-d00000CB3ebf28240a69b

Gremillion arról ír könyvében, hogy az emberek ételeiket és az ételek elkészítési módját az új ismertekhez és az új környezethez igazították. "Az emberek mindenevők, és nagyon sokféle dolgot ehetünk" – állítja Gremillion. "Ahelyett, hogy megpróbálnánk egészséges étrendünket arra alapozni, amit a több ezer évvel ezelőtt élt emberek szerintünk ettek, valószínűleg logikusabb lenne a mai táplálkozási szükségleteinket figyelembe venni, és ezt kielégítő megoldást találni."

Gremillion főleg azt a kérdést hangsúlyozza, hogy a diétamániások szerint ezek az étrendek azért természetesebbek, mert olyan korszakból származnak, amikor a modern kultúra még nem tette tönkre étkezési szokásainkat. A szerző szerint ilyen korszak sosem létezett.

"Az emberi étkezési viselkedést nem lehet pusztán a biológiai működésünkre redukálni. Ételeinkben és táplálkozási szokásainkban mindig is nagy szerepet játszott a kultúra. Az emberek mindig újítottak, új ételeket és elkészítési módokat kutattak. Nem állíthatjuk azt, hogy csakis egyféleképpen szabad táplálkoznunk" – véli Gremillion.

Az egyik népszerű diéta, a paleolit vagy kőkorszaki étrend azon alapul, hogy mit ettek az ősemberek a mezőgazdasági termelés bevezetése előtt. A hangsúly a sovány húsokon, zöldségeken és gyümölcsökön van, és kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, valamint minden gabonafélét. Gremillion szerint a paleolit étrend tudományos alapokon nyugszik és egészséges, mégsem természetesebb, mint a többi étrend.

"Az embereknek nem természetellenes a gabona fogyasztása, bármit is állítanak manapság. Az emberek azért kezdték el a mezőgazdasági termelést, mert nehezen tudtak elegendő élelmiszert biztosítani a vadászattal és gyűjtögetéssel, a gabona pedig stabil kalóriaforrást jelentett" – állítja a könyv szerzője. "A gabonafélék nem alkothatják étrendünk egyedüli alapját, de részét képezhetik az egészséges étrendnek."

A paleolit étrenddel ellentétben a nyers étrendnek nincsenek tudományos alapjai. Gremillion szerint semmit sem nyerhetünk azzal, hogy mindent nyersen fogyasztunk. Az emberek már több százezer éve megfőzik ételeiket. Bár néhány tápanyag valóban eltűnik az ételekből a főzés miatt, a főzés megkönnyíti bizonyos tápanyagok felszívódását a szervezetünk számára. Ráadásul a fogainknak és az állkapcsunknak is könnyebb, mint a kemény és rostos ételek marcangolása.

Gremillion úgy véli, hogy az élelmiszereket, azok megtermelését és elkészítését illetően nincs egyetlen természetes módszer. Az ember rugalmas, éppen ezért emelkedik ki a többi állat közül, és ez azt jelenti, hogy képes alkalmazkodni. Nincs olyan természetes étkezési mód, amelyhez vissza kell térnünk. A kultúra minden tevékenységünkre hatást gyakorol.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához