Étrendi "hibák" és egészségügyi kockázatok
Az új kutatás szerint az olyan szénhidrátszegény diéta, amely a zsírokat és a fehérjéket növényi forrásokból nyeri, valószínűleg egészségesebb.
A kétfajta étrend két évtizedes összehasonlítása után a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a szénhidrátokban szegény, növényi alapú diéta csökkenti a szív-érrendszeri betegségek és rákbetegségek okozta halálozás kockázatát, valamint a bármilyen eredetű halálozás arányát.
"Az emberek választhatják az eredeti Atkins-féle szénhidrátszegény étrendet, amelyben rengeteg kolbász, szalonna és sült hús van, vagy választhatják a szénhidrátszegény diéta egészségesebb formáját, amelyben több növényi eredetű fehérje és zsír található" – mondta Dr. Frank B. Hu, az Annals of Internal Medicine szaklap szeptember 7-i számában közzétett tanulmány vezető szerzője. "A szénhidrátszegény étrend e két változatának vizsgálata után kiderült, hogy a kettő hatása drámai mértékben eltér. Az állati eredetű, szénhidrátszegény étrenden élőkben a teljes halálozás, különösen pedig a rákos eredetű halálozás kockázata magasabb."
Annak ellenére, hogy számos kisebb, rövid távú kutatás igazolta, hogy az Atkins-féle szénhidrátszegény diéta fogyást eredményez, felmerült a kérdés, hogy az állati zsírokban és fehérjékben dús étrend nem növeli-e a krónikus betegségek, például a 2-es típusú diabétesz és a szívkoszorúér betegség kockázatát.
A tanulmány két kutatást mutat be: az egyik 85 168 nőt követett nyomon 1980-tól 2006-ig, a másik pedig 44 548 férfit vizsgált 1986-tól 2006-ig. Az állati eredetű zsírokat és fehérjéket tartalmazó szénhidrátszegény étrendet követő férfiak és nők esetében 23 százalékkal volt magasabb a halálozás kockázata, 14 százalékkal magasabb a szívbetegség eredetű halálozás kockázata, és 28 százalékkal magasabb a rákos eredetű halálozás kockázata. A növényi zsírokat és fehérjéket megában foglaló Öko-Atkins diétán lévők esetében viszonyt 20 százalékkal volt alacsonyabb a halálozás aránya, és 23 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség eredetű halálozás kockázata.
A növényi eredetű szénhidrátszegény étrendekben a zsírokat főként növényi olajokból, diófélékből és mogyoróvajból nyerik. A fehérjék a szalonna és a kolbász helyett a hüvelyesekből, a diófélékből és a teljes kiőrlésű gabonákból származnak. Az avokádó is kiváló egészséges zsírforrás, a szója és a tofu pedig nagyszerű fehérjelelőhely.