Ételmérgezést okozhat az avokádó ha így tárolja, ne próbálja ki!
Veszélyes avokádó tárolási trend terjed a TikTokon, ne próbálja ki!
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) közleményt adott ki, ugyanis a TikTokon veszélyes avokádó hack kezdett el terjedni, ami ételmérgezést okozhat.
Egyre több olyan videót látni, amiben több hetes avokádókat használnak fel, mondván: vízbe téve, hűtőben hosszú hetekig is eláll az avokádó. A felvételek nagyon népszerűek, van, amelyiknek milliós nézettsége van.
Az FDA azonban felhívta a figyelmet arra, hogy aki jót akar magának, az ne kövesse a hacket, mert komoly problémát okozhat. A víz nem alkalmas arra, hogy tartósítsa az avokádót, ugyanis a zöldség héjának felületén lisztéria és szalmonella is lehet, ráadásul az előbbi beszivároghat az avokádó húsába is. Vagyis, az sem megoldás, ha a felszeletelés előtt alaposan megmossuk a héját.
Az ételmérgezés főbb tünetei
Az ételmérgezés tünetei általában az étel elfogyasztását követően 0,5-48 órán belül jelentkeznek. Ritkább esetben két napnál hosszabb, akár egyhetes lappangási idő is előfordul.
A leggyakoribb tünetek:
- hányinger,
- hányás,
- hasmenés,
- hasi görcsök,
- általános rosszullét,
- esetenként láz.
Mikor forduljon orvoshoz?
A fenti tünetek jelentkezésekor feltétlenül forduljon háziorvosához. Enyhe tünetek észlelése esetén is értesítse háziorvosát, mivel az egyedi megbetegedés része lehet egy kiterjedt járványnak vagy tömeges ételfertőzésnek.
Amennyiben gyermekénél a hányás és hasmenés olyan mértéket ölt, hogy a gyermek hiába fogyaszt folyadékot, a bőre száraz, ajkai cserepesek, a szemei karikásak, illetve a csecsemő kutacsa beesett, és/vagy kevés a vizelete (ritkábban szorul pelenkacserére), haladéktalanul forduljon a házi gyermekorvoshoz, mert ezek a jelek a kiszáradás tünetei lehetnek, ami életet veszélyeztető állapottá válhat.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!