Ez az oka annak, hogy az erős ételek kétszer csípnek
Csípős ételek fogyasztás után sokan tapasztalhatják, hogy a széklet égő érzés kíséretében távozik. Tudja meg, hogy miért és azt is, hogy mit lehet ellene tenni.
Azok, akik szeretik a fűszeres, csípős ételeket jól tudják, hogy utána a székletürítés nem a a legkellemesebb- lássuk, mi okozza ekkor a fellépő csípő, égő érzést a végbelénél.
Az a bizonyos TRPV1 receptor
A testben számtalan helyen található úgynevezett TRPV1 receptor, melynek egyik feladata a hő érzékelése. Ezek különböző körülmények között aktiválódhatnak: főként a magas hőmérsékletekre és a kapszaicin nevű vegyületekre reagálnak - ez található a chili paprikában és más csípős ételekben. Ilyen ételek fogyasztása esetén ezek a TRPV1 receptorok aktiválódnak, ami forró, égető érzést okoz a szájban, torokban.
De miért csíp székelés közben is?
A TRPV1 receptorok az egész testben megtalálhatók - a végbélnyílásnál is. A kapszaicint pedig nem képes teljes egészében lebontani a szervezet, tehát nem emésztődik meg maradéktalanul. Éppen ezért, ahogy áthalad az emésztőrendszeren, aktiválhatja a TRPV1 receptorokat - ezért tapasztalhatnak sokan görcsöket vagy hasmenést fűszeres ételek fogyasztása után. Mire a végbélnyíláshoz ér a széklet, abban még mindig van némi kapszaicin, így székletürítés során is felléphet a kellemetlen, csípős érzés. Ezt csak fokozza az, ha valakinél hasmenés is fellép, mivel ekkor még kevésbé tud megemésztődni az anyag.
Vannak, akik még érzékenyebben reagálnak a csípős ételekre
Előfordulhat, hogy valaki érzékenyebben reagál a fűszeres ételekre: éppen ezért gyomorproblémák, IBS, aranyér és anális repedés esetén az orvosok a betegeknek azt szokták javasolni, hogy kerüljék a túl erős fűszereket.
Módszerek, melyekkel elkerülhető az égő érzés székelés közben
- Étkezés előtt vagy közvetlenül utána vegyen be rostkiegészítőt: ez segít megkötni a fűszert a székletben, így nem éget annyira a kivezető út során.
- Egyen több fűszeres ételt: furcsán hangozhat, de segíthet, ha nem csak egyszer-eszünk eszik csípős ételeket. Ezzel megtaníthatja a fájdalomreceptorokat arra, hogy jobban birkózzanak meg a fűszerekkel és a kapszaicinnal. Lényegében hozzászoktatja magát így az ilyen ételekhez, ezért egy idő után kevesebb panaszt okozhatnak.
Összegezve
- Fűszeres ételek fogyasztása után sokan tapasztalhatnak égő érzést a székletürítés során.
- A TRPV1 receptorok aktiválódnak a kapszaicin hatására, mely égető érzést okozhat a végbélnyílásnál.
- Kapszaicin nem emésztődik meg teljesen, ezért folyamatosan aktiválja a receptorokat az emésztőrendszerben.
- Az IBS-sel, aranyérrel vagy analis repedéssel küzdők, jobb, ha kerülik a túl erős fűszereket.
- Hasmenés esetén még kevésbé tud megemésztődni a kapszaicin, ami tovább fokozza az égő érzést.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!