Megköszöni magának később, ha mától megteszi ezeket az ereiért, szívéért
Így táplálkozzon, ha nem akar elmeszesedett ereket!
Változatlanul az érelmeszesedés okozta szív- és érrendszeri betegségek, különösen a koszorúér-betegség jelenti a vezető halálokot világszerte. Mit (t)ehetünk ellene?
A szív- és érrendszeri betegségek a férfiakat és a nőket egyaránt érintik, Európában a 75 évnél fiatalabb populációban a nők 42 százalékánál, míg a férfiak 38 százalékánál a szív-érrendszeri okok állnak a halálozás hátterében. Bár a fejlettebb országokban csökken a szív-és érrendszeri eredetű halálozás, Közép-Kelet-Európában, beleértve hazánkat is, változatlanul magas.
Mit tehetünk ellene?
A szív- és érrendszeri halálozások miatt kiemelt jelentősége van a megelőzésnek, mely igen hatékony módszer, hiszen a rizikófaktorok befolyásolásával 50%-nál nagyobb mértékű koszorúér-eredetű halálozás csökkenést lehetne elérni, míg a hatékony kezelés 40%-os kockázatcsökkenést eredményezne. A preventív erőfeszítéseknek élethosszig kell tartania, a születéstől kezdve (vagy már korábban is) a nagyon idős korig. A populáció-szintű, illetve a nagy rizikójú egyénekre koncentráló preventív stratégiáknak ki kell egészíteniük egymást: a kizárólag a nagy kockázatra szorítkozó prevenció kevésbé hatékony, emiatt a teljes populációra kiterjedő prevencióra, az egészséges életmóddal kapcsolatos széles körű oktatásra van szükség.
Az érelmeszesedés életmódváltással javítható
Az orvosok igen gyakran emlegetik a nem-gyógyszeres kezelést, az szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében.
Az érelmeszesedés kialakulása több tényező függvénye, melyek között szerepelnek befolyásolható tényezők (például életmód, étrend, társbetegségek), és nem befolyásolható tényezők (például nem, életkor, genetika). Helyes diétával elsősorban a betegség kialakulásának megelőzése lehetséges, de jól megválasztott étrenddel elérhető, hogy ne fokozódjon az érszűkület mértéke.
A legfontosabb, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges étrend mellett a rendszeres testmozgás is a napi rutin része legyen, és túlsúly esetén a felesleges kilóktól szabaduljon meg a beteg. A dohányzás és alkoholfogyasztás felhagyása, a stresszes állapot kerülése szintén csökkenti a kialakulás valószínűségét.
Az életmódváltás magába foglalja:
- az egészséges étrendet,
- a rendszeres testmozgást,
- a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülését, és
- a testsúlycsökkentést.
Emellett kiemelt jelentősége van a rendszeres szűrővizsgálatoknak, még tünetmentes, "látszólag" egészséges állapotban is, hiszen a magas vérnyomás, a kóros vérzsír-eltérések nem okoznak panaszokat, nem véletlen emlegetik őket "néma gyilkos"-ként.
Az Európai Kardiológus Társaság (ESC) módszertani ajánlása alapján a szív- és érrendszert érintő egészséges étrend legfőbb összetevői a következők:
- A telített zsírsavak fogyasztása ne érje el a teljes energiabevitel 10%-át, helyette többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása javasolt. Az Amerikai Szívtársaság még ennél is kevesebb, 7% alatti arányban határozza meg a telített zsírsav-fogyasztást.
- A transz-zsírsavak fogyasztását le kell szorítani a lehető legkisebb mértékre: feldolgozott élelmiszerekből származó transz-zsírsavakat lehetőség szerint egyáltalán ne fogyasszunk, és természetes forrásból is csak a teljes energiafogyasztás 1%-ánál kevesebbet.
- Csökkenteni kell a napi sófogyasztást: <5 g/nap.
- Naponta 30-45 g rostfogyasztás javasolt, mely főleg teljes kiőrlésű gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsből származzon.
- Naponta 200 g gyümölcs fogyasztása javasolt (2-3 alkalommal).
- Naponta 200 g zöldség fogyasztása javasolt (2-3 alkalommal).
- Hetente két alkalommal javasolt hal fogyasztása, ebből az egyik alkalommal olajos halat részesítsük előnyben.
- Javasolt az alkoholfogyasztás korlátozása: férfiaknak naponta 2 pohár (20 g/nap), illetve nőknek naponta 1 pohár (10 g/nap).
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!