Élet (és étel) a vastagbélműtét után...
Zsír-, rost-, fűszerszegény, energia- és fehérjedús étrend. Vastagbélműtét után egy kis segítség... Mi tesz jót és mi nem? Mit ehetünk és mit nem?
Fűszerezés: nem ajánlott: paprika, paradicsom, bors, hagyma, fokhagyma, mustár, torma.
Javasolt a korpa fogyasztása napi 3 alkalommal az ételbe keverve 1-1 evőkanállal a bél megfelelő működésének biztosításához.
Panaszt szokott okozni, illetve rontja a bél állapotát:
Káposzta, karalábé, karfiol, kelkáposzta, szárazbab, száraz borsó, lencse, füstölt hús, füstölt kolbász, szalonna, tepertő, hurka, kolbász, pörköltek, bő zsiradékban sültek.
A zöldbabot, zöldborsót passzírozva, vagy turmixolva lehet fogyasztani.
Főzelékfélék közül ajánlott: a puhára főzött sárgarépa, spenót, tök, sóska, saláta, burgonyafőzelék. Savanyúságot, zöldségfélét nyersen nem szabad enni.
Rizst, krumplit meg lehet enni, de nem paprikás krumplit, hagymás krumplit. A kifőtt tészta műtét után kb. 2-3 hónapig nem ajánlott.
Az olajos magvak nehezen emészthetőek (dió, mák, mandula, napraforgó, tökmag). A frissen sült kelt tészták nem jók (lángos, fánk, hajtogatott leveles tészták).
A szénsavas üdítőital puffadást okoz.
Vastagbélműtét utáni étrend
Jó, ha legalább 5-ször eszik naponta az ember ilyenkor. Sokkal jobb lesz a tápanyagok felszívódása. Felvágottak, húsok, fogyaszthatók, de csak soványak és zsírszegényen elkészítve.
Nagyon oda kell figyelni az energiagazdagságra. Mivel a zsiradékok rontják az állapotot, szénhidrátokkal kell az energiát pótolni. A cukor viszont csak akkor ajánlott, ha nem okoz panaszt. Panasz esetén krumplival, rizzsel, kenyérrel, illetve lisztes ételekkel lehet az energiagazdagságot biztosítani.
Gyümölcsök közül panasz nélkül fogyasztható:
- Alma - hámozva - főleg főzve levesnek
- Cseresznye - mártásnak
- Őszibarack - hámozva kompótnak, befőttnek
- A narancs levéből nyersen, illetve frissen kicsavarva, egyszerre keveset lehet inni. A vitaminszükséglet egy részét fedezni lehet vele.
Az összes többi gyümölcs műtét után nehezen emészthető, illetve nem ajánlott.
Javasolt elkészítési módok (általában): főzés, párolás, sütés, (teflon edényben, grillezés, mikrohullámú sütőben készítés, szárnyasok sóban sütve, római tál, jénai tál, alufóliában sütés).
Kerülendő a bő zsiradékban sütés (pl: rántott hús, húspogácsa, sült krumpli).
Javasolt sütési módok: habarás (víz + liszt), hintés liszttel, száraz rántás (a lisztet szárazon megpirítjuk, utána főzőlével, vagy vízzel felengedjük).