Ezeket látta már?

Egy ősi búzafajta reneszánsza

2016.02.23. Módosítva: 2016.12.28.

Ősi búzafajta: az alakor. Egyre többen termesztik Bulgáriában az ősi búzafajtát, az alakort (Triticum monococcum), amelynek vetésterülete egy év alatt megháromszorozódott.

Az ősi gabonaféleséget, amely sokkal igénytelenebb, mint a hagyományos búza, körülbelül 10 500 éve termesztik, Bulgáriában mintegy kilencezer éve honosodott meg, ahol a vadon termő alakjai is mind a mai napig megtalálhatók. Az egyszemű búza a bronzkori ember étrendjének szerves részét képezte, erről tanúskodik Ötzi, az 5300 éves gleccsermúmia béltartalma.

buza-etel-d00000D1D27cde3b69545

A nagyüzemi mezőgazdaság elterjedésével alkonyult be az alakornak, részben az alacsony hozamok miatt. Az utóbbi években viszont, amikor előtérbe került az egészséges táplálkozás, reneszánszát éli az alakor, amely műtrágya nélkül is megél a legrosszabb minőségű talajon.

A legújabb tanulmányok kimutatták, milyen magas a fehérjetartalma, és hogy nyolcszor több antioxidáns-vegyületet tartalmaz, mint a hagyományos búzafajták.

Bulgáriában, amely évente kétmillió tonna gabonát exportál, az idén már 400 hektáron termesztették az ősi gabonát, vetésterülete megháromszorozódott a tavalyi évhez képest. A termésből ellátják a növekvő belföldi piacot, de már szállítanak Nyugat-Európába, Japánba és Dél-Koreába is.

"Az emberek végre kezdik megérteni, hogy őseik ételéről van szó, amely elképesztően sok tápanyagot tartalmaz, az antioxidánsoknak és nyomelemeknek köszönhetően pedig jótékony hatással van az egészségünkre" - hangsúlyozta Szvilen Klaszanov, bolgár bioélelmiszer-forgalmazó.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához