Egészségügyi Világnap 2015: élelmiszerbiztonság
Idén: Egészségügyi Világnap az élelmiszerbiztonság jegyében! Ahogy élelmiszer-ellátásunk globalizálódik, úgy lesz egyre nyilvánvalóbb az országokon belüli és azok közötti élelmiszerbiztonsági rendszerek megerősítésének szükségessége.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatja az élelmiszerbiztonság javítására irányuló törekvéseket, a termőföldtől a tányérig, az Egészségügyi Világnapon, 2015. április 7-én. A Világnap jó alkalom arra, hogy felhívják a különböző kormányzati szektorokban tevékenykedők, a gyártók, kereskedők és egészségügyi szakemberek, valamint fogyasztók figyelmét az élelmiszerbiztonság jelentőségére, es arra, miként járulhatnak hozzá az elfogyasztott élelmiszer biztonságosságába vetett bizalom kialakításához.
A WHO szerint az élelmiszerekben található káros baktériumok, vírusok, paraziták vagy kémiai anyagok több mint 200 betegség létrejöttében játszhatnak szerepet, a hasmenéstől egészen a daganatos betegségekig. Miután az élelmiszerellátás is jelentős mértékben globalizálódik, az új típusú fenyegetéseket jóval komolyabban kell vennünk. Évről-évre világszerte mintegy 2 millió halálozás a szennyezett élelmiszer, vagy ivóvíz fogyasztásának következménye.
A WHO öt gyakorlati tanácsot ajánl az élelmiszergyártók és fogyasztók számára a biztonságosabb élelmiszerekért:
1. Tarts tisztaságot,
2. különítsd el a nyers és a fogyasztásra kész élelmiszereket,
3. alaposan főzd/süsd meg az élelmiszereket,
4. tartsd az élelmiszert biztonságos hőmérsékleten,
5. használj biztonságos eredetű vizet és nyersanyagokat a főzéshez.
Forrás: NÉBIH - Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2014. évi 12. szám