Ezeket látta már?

Egészségügyi Világnap 2015: élelmiszerbiztonság

2015.04.07. Módosítva: 2015.11.04.

Idén: Egészségügyi Világnap az élelmiszerbiztonság jegyében! Ahogy élelmiszer-ellátásunk globalizálódik, úgy lesz egyre nyilvánvalóbb az országokon belüli és azok közötti élelmiszerbiztonsági rendszerek megerősítésének szükségessége.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatja az élelmiszerbiztonság javítására irányuló törekvéseket, a termőföldtől a tányérig, az Egészségügyi Világnapon, 2015. április 7-én. A Világnap jó alkalom arra, hogy felhívják a különböző kormányzati szektorokban tevékenykedők, a gyártók, kereskedők és egészségügyi szakemberek, valamint fogyasztók figyelmét az élelmiszerbiztonság jelentőségére, es arra, miként járulhatnak hozzá az elfogyasztott élelmiszer biztonságosságába vetett bizalom kialakításához.

dietet-zoldseg-d000019C2295feec6ad50

A WHO szerint az élelmiszerekben található káros baktériumok, vírusok, paraziták vagy kémiai anyagok több mint 200 betegség létrejöttében játszhatnak szerepet, a hasmenéstől egészen a daganatos betegségekig. Miután az élelmiszerellátás is jelentős mértékben globalizálódik, az új típusú fenyegetéseket jóval komolyabban kell vennünk. Évről-évre világszerte mintegy 2 millió halálozás a szennyezett élelmiszer, vagy ivóvíz fogyasztásának következménye.

A WHO öt gyakorlati tanácsot ajánl az élelmiszergyártók és fogyasztók számára a biztonságosabb élelmiszerekért:

1. Tarts tisztaságot,

2. különítsd el a nyers és a fogyasztásra kész élelmiszereket,

3. alaposan főzd/süsd meg az élelmiszereket,

4. tartsd az élelmiszert biztonságos hőmérsékleten,

5. használj biztonságos eredetű vizet és nyersanyagokat a főzéshez.

Forrás: NÉBIH - Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2014. évi 12. szám

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához