Hogyan étkezzen egészségesebben? 25 tipp, amivel le is fogyhat
Ne vágjunk bele hirtelen olyan diétába, ami teljesen eltér a megszokott életmódunktól.
Próbáljunk meg olyan apró változtatásokat bevezetni, amik nem esnek nehezünkre, mégis nagy hatással lehetnek egészségünk megőrzésére.
1. Lassítsunk
Kell bizonyos idő ahhoz, hogy az agyunk feldolgozza a telítettség érzetét (kb. 20 perc), ezért, ha lassabban eszünk, akkor hajlamosak lehetünk kevesebb ételt elfogyasztani.
2. Válasszuk a teljes kiőrlésű kenyeret
Érdemes finomított lisztből készült kenyér helyett teljes kiőrlésűt venni, a bennük található több hasznos tápanyag miatt.
3. Ajánlott a görög joghurt
A görög joghurt tele van fehérjével, amitől hosszú ideig eltelítve érezhetjük magunkat, és kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint egy átlagos gyümölcsjoghurt.
4. Bevásárlólista nélkül sose!
Ha éhesen megyünk bevásárolni, és nem is tudjuk pontosan mit szeretnénk venni, hajlamosak vagyunk túl sok fölösleges dolgot a kosarunkba tenni, ezért érdemes mindig előre készülni bevásárlólistával a szükséges élelmiszerekről.
5. Tojás - gyakrabban
A tojás tele van fehérjével és hasznos tápanyagokkal, emellett, ha reggelire esszük, hajlamosak lehetünk kevesebb kalóriát fogyasztani a napunk későbbi étkezései során.
6. Fontos a fehérje
Több fehérje fogyasztása hamarabb eltelíthet, és segíthet a zsírégetésben, valamint izmaink növelésében.
7. Vizet igyunk
Nagyon fontos az elegendő folyadék bevitel a szervezetünk számára, és ha üdítők helyett is vizet iszunk, az drasztikusan csökkentheti a cukor- és kalóriafogyasztásunk.
8. Így süssük a húst
A zsírban és olajban való sütés helyett érdemesebb a húsokat párolva, roston sütve, vagy sütőben elkészíteni.
9. Szükség van rá: Omega-3 és D-vitamin
Az omega-3 jót tehet szívünk egészségének, és támogathatja agyunk megfelelő működését, a D- vitamin pedig segíthet csontjaink és immunrendszerünk védelmében, ezért ajánlott őket ételkiegészítőként is szedni.
10. A gyorsétterem nem tilos
Nem minden gyorsétterem árul kizárólag egészségtelen ételt, könnyedén találhatunk a kedvenc hamburgerünk helyett olyan alternatívát, ami egyszerre finom és egészséges is.
11. Próbáljunk ki új receptet
Ha minden héten kipróbálunk legalább egy új receptet, azzal változatosabb lesz az étrendünk, több különféle tápanyag kerül a szervezetünkbe, és viszünk egy kis izgalmat is a hétköznapjainkba.
12. Krumplit a sütőből
A krumplit ne bő olajban süssük, készítsük sütőben sütve, vagy kevés vízben megfőzve, pürésítve.
13. Előbb a zöldségek
Ha először a zöldségeket esszük meg a tányérunkról, akkor biztosan nem fogjuk meghagyni őket, és lehet, hogy kevesebbet fogyasztunk majd az ételünk kevésbé hasznos részéből.
14. Gyümölcsöket is ihatunk
A gyümölcsök tele vannak vízzel, rosttal, vitaminokkal és antioxidánsokkal, és frissen fogyasztva nem okoznak nagy kilengéseket a vércukorszintben. Ez azonban a gyümölcslevekre nem mindig igaz! Érdemes ezért a gyümölcsöt frissen fogyasztani, vagy gyümölcspréssel házilag italt készíteni belőle.
15. Otthon főzzünk
Ha otthon főzünk magunknak, ahelyett, hogy étteremben ennénk, azzal nem csak pénzt spórolhatunk, de meg is győződhetünk róla, hogy az ételünk minden összetevője egészséges.
16. Kell a testmozgás
A testmozgás nemcsak a testi, hanem a lelki egészségünknek is jót tesz, csökkentheti a levertséget és a stresszt, amik gyakran vezethetnek evészavarokhoz is.
17. Tilos a cukros üdítő
A cukros üdítők a legegészségtelenebb folyadékok, a bennük lévő sok hozzáadott cukor miatt. Érdemes őket lecserélni cukormentes változatokra vagy leginkább vízre.
18. Diéta vagy fogyókúra: kérjünk tanácsot
A diéta egy szabályozott étrend, de nem mindig jelent kevesebb kalóriabevitelt! A fogyókúra célja a fogyás. Étrendünk kialakításához bátran kérjünk tanácsot dietetikustól.
19. Alvás nélkül nem sikerül
Ha nem vagyunk kipihentek, az akár étkezési zavarokhoz is vezethet, valamint rossz hatással lehet a koncentrációnkra, a produktivitásunkra, sőt, még különböző betegségek kialakulásának kockázatát is növelheti.
20. Szárított gyümölcsből kevesebbet
A szárított gyümölcs sokkal koncentráltabb cukorforrás, mint a friss, ugyanis nem tartalmaz vizet, emiatt pedig a kalóriatartalma is magasabb. Ráadásul sok aszalt gyümölcshöz cukrot is adnak!
21. A pattogatott kukorica is hasznos
Meglepő lehet, de a pattogatott kukorica számos hasznos tápanyagot tartalmaz, amitől sokkal egészségesebb, mint a chips. Érdemes otthon elkészíteni, mert a bolti változatok gyakran rengeteg zsírt, cukrot és sót tartalmaznak.
22. Olajból csak a jót
A háztartásokban gyakran fellelhető olajoknak, mint például a napraforgó- vagy a repceolajnak, magas az omega-6 zsírsav tartalmuk, de alacsony az omega-3. Ezért érdemes helyettük extra szűz olívaolajat, vagy kókuszolajat választani.
23. Kisebb tányérok
A tányérunk mérete meghatározhatja, hogy mennyit eszünk. Egy nagy tányérból, ugyanaz a mennyiségű étel kevésnek tűnhet, míg egy kisebb tányérból pont, hogy soknak. Számít, hogy a szemünk mit lát!
24. A salátaöntet kalóriacsapda lehet
A salátaöntetek gyakran nagyon magas kalóriatartalmúak, ezért, ha étteremben eszünk, érdemes az öntetet a salátánk mellé kérni, nem pedig rá, hogy könnyebben irányítsuk, mennyit eszünk meg belőle. Legjobb választás a kevés olívaolajas-citromos öntet.
25. A kávé nem bűnös
A kávé önmagában egészséges, ha feketén fogyasztjuk, vagy csak egy kis tejjel. De ha sok cukor és édesítőszer kerül bele, az az összes szervezetünkre gyakorolt pozitív hatását ellensúlyozhatja.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!