Megeszi a dinnyemagot? Ezt teszi a szervezetével
A görögdinnye magját sokan nem nyelik le, míg mások gond nélkül megeszik. Kutatások szerint így hat a szervezetre.
A görögdinnye nagyszerű forrása a vitaminoknak (többek között az A-, B- és C-vitaminoknak), ásványi anyagoknak és nyomelemeknek, emellett pedig értékes enzimeket tartalmaz. Különösen értékessé teszi, hogy nagyon magas a víztartalma, vagyis ha görögdinnyét eszünk, azzal a szervezetünk számára nélkülözhetetlen folyadékot is pótoljuk. Erre pedig különösen nagy szükségünk lehet a nyári hőségben, amikor nagyobb a kiszáradás rizikója. Az édeskés, jól lehűtött gyümölcsöt pedig még azok is jóízűen ehetik, akik egyébként kevesebbet isznak. A görögdinnye kalóriában szegény, nem tartalmaz sem zsírt, sem koleszterint, így azok is bátran fogyaszthatják, akik szeretnének egy kicsit odafigyelni a testsúlyukra.
Mi van a görögdinnyében?
A görögdinnyében található kálium, magnézium és más mikrotápanyagok segítenek megőrizni a vérerek egészségét, rugalmasságát. Az érszűkület megelőzésében is nagy szerepet játszanak. A rendszeres dinnyefogyasztás csökkentheti a magas vérnyomás rizikóját, még a különösen stresszes helyzetekben is. A görögdinnye egy ún. citrullin nevű aminosavat is tartalmaz, mely különböző biokémiai folyamatokon keresztül normalizálhatja a vérnyomást és a vércukorszintet.
Magas víztartalmának és természetes vízhajtó hatásának köszönhetően azoknak is javasolt lehet a dinnyeevés, akik a veséjük egészségét akarják megőrizni. A görögdinnye serkenti a vese és a máj működését, csökkenti a vérben található húgysav mennyiségét, megakadályozza a vesekövek kialakulásának esélyét is. Mivel a dinnyefogyasztás fokozott vizeletürítéssel jár együtt, annak is érdemes sok dinnyét ennie, aki húgyúti fertőzésekre, gyulladásokra hajlamos, vagy éppen szeretne kilábalni a betegségből.
Meglepő módon, a görögdinnye a szemünkre is jó hatással van. Magas ugyanis a béta-karotin tartalma (akárcsak a sárgarépának), emellett pedig likopin, zeaxanthin és lutein is van benne. Ezek a vegyületek nélkülözhetetlenek a szem egészségének megőrzéséhez, és olyan súlyos, esetenként visszafordíthatatlan következményekkel járó betegségek megelőzéséhez, mint a farkasvakság vagy a makuladegeneráció.
A likopin – más, a görögdinnyében található antioxidánsokkal együtt – védi a sejtjeinket a káros szabad gyököktől, ezzel pedig nemcsak súlyos krónikus betegségek rizikóját képes csökkenteni, de bizonyos daganatos betegségek megelőzésében is szerepet játszhat. A kutatások szerint a magas likopintartalmú élelmiszerek hozzájárulnak az emlő-, a prosztata-, a méhtesti, a tüdő- és a bélrendszeri daganatok elleni küzdelemhez.
Görögdinnye: együk meg a magot is?
Bár a legtöbben kidobjuk a görögdinnye magját, kutatások szerint a megtisztított és megszárított dinnyemag kifejezetten jót tesz a szervezetünknek, mert kiemelkedően magas a tápanyagtartalma. A benne található proteinek, vitaminok, ásványi anyagok segítenek a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben, javítják a kognitív képességeket és a memóriát.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!