Vajon lehet egészséges bizonyos mennyiségű alkohol fogyasztása? Ezt mondják a szakemberek!
Biztonságos alkoholfogyasztás: mítosz vagy valóság?
Az alkohol fogyasztása soha nem teljesen kockázatmentes, és az egészségügyi hatások mindenkit érintenek (ám mindenkit máshogy). Napjainkban sok szó esik arról, hogy létezik-e vajon biztonságos mennyiség, illetve a mértékletes alkoholfogyasztásnak vannak-e pozitív egészségügyi vonatkozásai?
Az alkohol hatásai és a kockázatok
Először is fontos leszögezni: az alkohol fogyasztása mindig hordoz magában kockázatokat, melyeket a világ szinte minden pontján vizsgálnak. Az ausztrál irányelvek például próbáltak tudományos alapokon nyugvó ajánlásokat adni az alkoholfogyasztás biztonságos szintjének meghatározására, ám az új kutatások azt sugallják, hogy a legbiztonságosabb megoldás az, ha egyáltalán nem iszunk. Az alkohol hatásai azonban széles skálán mozognak, és a kockázatok csökkentése érdekében fontos megérteni, hogyan befolyásolja az egészséget.
Ellentmondó tanulmányok
Egy 2018-as tanulmány szerint az idősebb felnőttek körében a mérsékelt alkoholfogyasztás alacsonyabb halálozási kockázattal járhat, mint a teljes absztinencia. Ugyanakkor más, nagyobb méretű kutatások arra utalnak, hogy a mérsékelt ivás is növeli az egészségügyi kockázatokat, és az általános egészség szempontjából a legjobb, ha egyáltalán nem iszunk.
A mérsékelt ivás mítosza
A mérsékelt alkoholfogyasztás egészségügyi előnyeit korábban sokan hangoztatták, de a tudományos közösség egyre inkább megkérdőjelezi ezeket az állításokat. Számos tanulmány azt mutatja, hogy a mérsékelt ivásnak nincs egészségügyi előnye a teljes absztinenciához képest. A korábbi kutatások gyakran nem vették figyelembe azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatták az eredményeket (pl. életmód, dohányzás), így az alkohol egészségügyi hatásait illetően sok kérdés maradt megválaszolatlanul.
Éppen ezért a WHO kijelentette, hogy nincs olyan biztonságos alkoholfogyasztási mennyiség, amely ne lenne hatással az egészségre. Az alkohol ugyanis gyorsan elterjed az egész szervezetben, beleértve az agyat is, ahol károsíthatja a sejteket és zavart okozhat. Az alkohol metabolizációja során mérgező acetaldehid keletkezik, amely sejtkárosodást és idegrendszeri zavarokat okoz. Ezen megállapítások alapján az alkoholfogyasztás minden szintje kockázatosnak tekinthető.
- Bár sokan úgy gondolják, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás biztonságos, sőt egészséges, a valóság az, hogy ez messze nem igaz – mondja Cindy Kin, MD vastagbélsebész, a Stanford Egyetem sebészeti docense a Stanford Lifestyle Medicine-nek. - Valójában semmilyen alkoholszintet nem lehet az egészségünk szempontjából előnyösnek tekinteni.
Egy pohár vörösbor sem jó?
A tanulmányok vegyes eredményeket mutatnak az alkoholfogyasztás egészségügyi hatásairól: míg egyes kutatások szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás jótékony hatással lehet a szívre, mások szerint növeli a rák és a májbetegségek kockázatát. Az 1980-as években kialakult a hiedelem, hogy a vörösbor fogyasztása hasznos lehet a szív számára, a francia paradoxon alapján, amely alacsony szívbetegségi arányt mutatott a borfogyasztó franciák körében. Később megfigyeléses tanulmányok ezt a hiedelmet támogatták, de nem vettek figyelembe bizonyos egészségügyi tényezőket. Bár a vörösbor tartalmaz szívbarát antioxidánsokat, például resveratrolt, az egereken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy ahhoz, hogy ki tudja fejteni jótékony hatását, olyan rezveratrol mennyiséget kellene bevinni, hogy naponta irreális mennyiségű bort kéne meginni.
Alkohol és a rák
Az alkoholt a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség rákkeltő anyagként tartja számon, mivel jelentősen növeli számos gyakori ráktípus kockázatát - különösen azokon a helyeken, amelyekkel közvetlen kapcsolatba kerül az ital (pl. száj, garat, emésztőrendszer, de más szervekre is kiterjedhet).
Az alkoholfogyasztás által okozott krónikus gyulladás ugyanis serkenti a sejtek megújulását, ezáltal növelve a DNS-mutációk esélyét, ami káros hatásokhoz vezethet. Továbbá az alkohol elősegítheti a daganatok növekedését, miközben gátolja a daganatellenes molekulák működését.
2017-ben az Európai Unióban közel 23 000 rákos esetet kötöttek össze enyhe vagy mérsékelt alkoholfogyasztással. Megállapították ugyanis, hogy már heti három ital fogyasztása is enyhe, de kimutatható növekedést eredményez a mellrák kockázatában. A szakemberek szerint különösen aggasztó, hogy egyetlen standard sör vagy pohár bor fogyasztása napi szinten 10 százalékkal növeli a mellrák kockázatát.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!
Mi jó torokfájás ellen? Tényleg segít a pálinka, vagy ártunk vele?