Megnövelheti a szívinfarktus és a stroke fellépésének kockázatát ez a népszerű cukorhelyettesítő
Tudósok egy újabb édesítőszer veszélyeire hívták fel a figyelmet.
Szinte nincs is olyan cukorhelyettesítő, melyről ne derülne ki az, hogy egészségkárosító hatással is bír. Nemrégiben a xilitről állították azt a tudósok, hogy megnövelheti a stroke és a szívinfarktus fellépésének esélyét, most pedig a szintén igen népszerű eritritről derült ki ugyanez.
Eritrit, a nulla kalóriatartalmú édesítőszer
Az eritrit (erythritol) 100%-ban növényi eredetű természetes édesítőszer, mely az egész világon egy igen népszerű cukorhelyettesítő, mivel szinte nem tartalmaz kalóriát. Éppen ezért gyakran található meg a cukorbetegek, fogyókúrázók és az egészséges életmódra törekvők konyhájában.
Az eritritet biztonságosnak tekintik: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott napi beviteli adagja 1 mg testsúly-kilogrammonként. Azonban azt érdemes hozzátenni, hogy mindenki egyéni toleranciával rendelkezik, és egyeseknél kellemetlen emésztőrendszeri reakciók léphetnek fel fogyasztása után (puffadás, hasfájás, hasmenés).
Nem mind arany, ami fénylik
Bár sok előnnyel rendelkezik, a Cleveland Clinic új kutatása szerint az eritrit megnövelheti a szívinfarktus és a stroke fellépésének kockázatát.
A tanulmányból kiderült, hogy 30 gramm édesítőszer elfogyasztása – kb. ennyi található egy adag cukormentes italban vagy édességben – az egészséges résztvevők vérlemezkéit aktívabbá tette - ez pedig megnövelheti a vérrögképződés kockázatát. A kutatók hozzátették, hogy a cukornak viszont nincs ilyen hatása.
- Figyelemre méltó, hogy minden egyes alanynál a vérlemezke-válasz (véralvadás) minden mérőszáma nőtt az eritrit bevételét követően - mondta Dr. Stanley Hazen, a tanulmány vezető szerzője. - Az azonos mennyiségű cukrot tartalmazó ital fogyasztása azonban nem befolyásolta a vérlemezke-aktivitást egy másik, 10 emberből álló csoportban.
Bár a vizsgálatnak voltak korlátai, ráadásul kevés résztvevő bevonásával történt, ám a kutatók szerint lényegesen jobban kéne vizsgálni a cukoralkoholok rövid-és hosszú távú hatásait, mivel szívbetegségek vezető haláloknak számítanak világszerte. Éppen ezért gondoskodni kéne arról, hogy az egészségesnek hitt ételek és italok ne legyenek ehhez rejtett hozzájárulók.
- Úgy érzem, hogy a cukorral édesített finomságokat alkalmanként és kis mennyiségben érdemesebb lenne fogyasztani, mint az ilyen cukoralkoholokkal édesített italokat és ételeket. Különösen azoknak, akiknél fokozott a trombózis, vérrögképződés kockázata - tette hozzá Hazen.
Sokan nem értenek egyet
Többen azonban felemelték a szavukat tanulmány eredményei ellen, és kifejtették, hogy az önkéntesek alacsony száma mellett komoly korlátja volt a vizsgálatnak az, hogy nem vették figyelembe a életmódot befolyásoló tényezőket, amelyek hatással lehettek az eredményekre.
- Továbbá, mivel az eritrit szintjét csak a kiinduláskor és 30 perccel a fogyasztás után mérték, az egészségre gyakorolt tartós hatásának kimutatására a tanulmány nem releváns. A fogyasztóknak a tudományra kell hagyatkozniuk, és 30 éve kimutatták, hogy az eritrit biztonságos és hatékony választás a cukor- és kalóriacsökkentésre - mondta Carla Saunders, a Kalória-ellenőrzési Tanács elnöke a CBS News-nak.
Összegezve
- Tudósok figyelmeztetnek az eritrit egészségkárosító hatásaira.
- Az eritrit 100%-ban növényi eredetű, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer.
- Kutatások szerint az eritrit növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
- Az eritrit hosszú távú hatásainak alaposabb vizsgálata szükséges.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!