Odáig van a csokoládéért? Kiderült, miért annyira ellenállhatatlan sokunk számára
Önnek is hatalmas önuralomra van szüksége ahhoz, ne falatozzon állandóan csokoládét?
Megfejtették annak okát, miért érzünk leküzdhetetlen vágyat a csoki iránt.
Kevés olyan ember van a világon, aki ne szeretné a csokoládét: hiszen ki ne imádná azt az érzést, amikor a szánkba érve a kakaós csoda el kezd olvadni, melynek során újabbnál újabb ízek és aromák szabadulnak fel.
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt korábban a csokiról, és annak hatásáról a szervezetünkre. Ebből pedig kiderült, miért is olyan ellenállhatatlan ez a finomság sokak számára.
A fő bűnös: a zsír
Nem mindegy, hogy a csokiban hol a zsír – állítják a kutatások.
Angliai tudósok megfejtették azt a fizikai folyamatot, amely a szájban zajlik egy darab csokoládé elfogyasztásakor, amikor is a szilárd anyag selymes emulzióvá változik, és amit sokan teljesen ellenállhatatlannak találnak.
Amikor a csokoládé érintkezik a nyelvvel, zsír szabadul fel, amely bevonja a nyelvet és a száj egyéb felületeit. Ez a zsíros film az, amitől a csokoládé selymes érzetet kelt, amíg a szájban van.
A csokoládéban mélyebben lévő zsír meglehetősen korlátozott szerepet játszik, és mennyisége csökkenthető anélkül, hogy ez befolyásolná a nassolnivaló élvezeti értékét. Mert a csokiban lévő zsír elhelyezkedése számít a a zsíros filmbevonat képződés minden szakaszában, és ezt ritkán kutatták.
A teszteket luxusmárkájú étcsokoládé felhasználásával végezték a Leedsi Egyetemen tervezett mesterséges 3D-s nyelvmodell felületen.
A csokoládéevés során fellépő fizikai mechanizmusok megértésével az édesség következő generációja fejleszthető ki, amely a magas zsírtartalmú csokoládé érzetét kínálja, de mégis egészségesebb, csökkentett zsírtartalmú választás.
Összegezve
- Angliai tudósok megfigyelték, hogy a szájban a csokoládé zsíros filmként bevonja a nyelvet és a száj egyéb részeit.
- A zsír réteg elhelyezkedése számít.
- Ezek mechanizmusainak megértésével egészségesebb, csökkentett zsírtartalmú csokoládék is kifejleszthetők.
Olvasta már?
- Elképesztő: emiatt kezdtek zöld és kék színű mézet termelni a méhek
- Napi kvíz: tesztelje le tudását a mesterséges édesítőszerekről
- Cukor helyett melyek a legjobb édesítőszerek?
- Mézfajták gyógyhatásai - repceméz gyomorsavra, hársméz gyulladásra
- 3+1 dolog, amit megtehet az egészségéért cukorbetegként
- 9 tévhit a cukorbetegségről
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Mennyi a normál vércukorszint étkezés előtt és után?