Ezeket látta már?

Odáig van a csokoládéért? Kiderült, miért annyira ellenállhatatlan sokunk számára

csokoládé szeret zsír egészség

Önnek is hatalmas önuralomra van szüksége ahhoz, ne falatozzon állandóan csokoládét?

Megfejtették annak okát, miért érzünk leküzdhetetlen vágyat a csoki iránt.

Kevés olyan ember van a világon, aki ne szeretné a csokoládét: hiszen ki ne imádná azt az érzést, amikor a szánkba érve a kakaós csoda el kezd olvadni, melynek során újabbnál újabb ízek és aromák szabadulnak fel.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt korábban a csokiról, és annak hatásáról a szervezetünkre. Ebből pedig kiderült, miért is olyan ellenállhatatlan ez a finomság sokak számára.

A fő bűnös: a zsír

Nem mindegy, hogy a csokiban hol a zsír – állítják a kutatások.

Angliai tudósok megfejtették azt a fizikai folyamatot, amely a szájban zajlik egy darab csokoládé elfogyasztásakor, amikor is a szilárd anyag selymes emulzióvá változik, és amit sokan teljesen ellenállhatatlannak találnak.

Amikor a csokoládé érintkezik a nyelvvel, zsír szabadul fel, amely bevonja a nyelvet és a száj egyéb felületeit. Ez a zsíros film az, amitől a csokoládé selymes érzetet kelt, amíg a szájban van.

A csokoládéban mélyebben lévő zsír meglehetősen korlátozott szerepet játszik, és mennyisége csökkenthető anélkül, hogy ez befolyásolná a nassolnivaló élvezeti értékét. Mert a csokiban lévő zsír elhelyezkedése számít a a zsíros filmbevonat képződés minden szakaszában, és ezt ritkán kutatták.

A teszteket luxusmárkájú étcsokoládé felhasználásával végezték a Leedsi Egyetemen tervezett mesterséges 3D-s nyelvmodell felületen.

A csokoládéevés során fellépő fizikai mechanizmusok megértésével az édesség következő generációja fejleszthető ki, amely a magas zsírtartalmú csokoládé érzetét kínálja, de mégis egészségesebb, csökkentett zsírtartalmú választás.

Összegezve

  • Angliai tudósok megfigyelték, hogy a szájban a csokoládé zsíros filmként bevonja a nyelvet és a száj egyéb részeit.
  • A zsír réteg elhelyezkedése számít.
  • Ezek mechanizmusainak megértésével egészségesebb, csökkentett zsírtartalmú csokoládék is kifejleszthetők.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Mennyi a normál vércukorszint étkezés előtt és után?

Mennyi a normál vércukorszint étkezés előtt és után?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához