Hogyan válasszunk szaloncukrot, csokimikulást?
Jól válasszuk meg, hogy milyen Mikulást adunk a gyermekünknek!
Amikor csokoládét, szaloncukrot vagy csokimikulást választunk, elengedhetetlen, hogy alaposan átnézzük az összetevők listáját. Miháldy Kinga, aki a karácsonyi édességek kiválasztásához nyújt szakértői segítséget, hangsúlyozza az élelmiszercímkék fontosságát a tápanyagtartalmon túlmenően.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) korábbi videójában Miháldy Kinga dietetikus rámutatott arra, hogy az édességek összetevői alapján történő választásnál kulcsfontosságú a címkén szereplő információk megértése. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Merőkanál projektjének Facebook-oldalán megosztott kisfilm ismételten felhívja a figyelmet ezekre az alapvető szempontokra.
Az édességek esetében kiemelten fontos a kakaó és cukor mennyiségének megfigyelése az összetevők sorrendjében. A kakaópor vagy kakaómassza aránya az édesség előállításának minőségét befolyásolja. Például a tejcsokoládé esetében legalább 25%, az étcsokoládéknál pedig legalább 35% kakaótartalom ajánlott. Miháldy Kinga figyelmeztet arra, hogy ha az összetevők között szerepel a "bevonó" vagy "bevonómassza", érdemes gyanakodnunk, mert az nem valódi csokoládét jelölhet.
A cukor jelenléte szintén kulcsfontosságú, és érdemes olyan termékeket választani, ahol a cukor a lista hátsó részén található, mivel ez alacsonyabb cukortartalmat jelez. A cukormentes termékek esetében pedig ügyeljünk arra, hogy az édesítőszer az összetevők listáján az utolsó helyen szerepeljen. Az egészséges táplálkozás és az édességek kiválasztása során ezek a tanácsok segíthetnek a tudatos és felelős választásban.
Olvasta már?
- Villámgyors, egészséges szaloncukor házilag: egyáltalán nem bonyolult!
- Finom szíverősítő: ezért érdemes fekete csokoládét enni
- Ezért fontosak az antioxidánsok a táplálkozásban
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!