Brokkolival a rák ellen (kommentárral)
A brokkoli túlfőzve is véd a ráktól!
A legújabb kutatások szerint a brokkoli fogyasztása abban az esetben is csökkenti a béldaganatok kialakulásának esélyeit, ha a zöldséget túlfőztük.
Régóta ismert tény, hogy a brokkoli egy úgy nevezett szuper-élelmiszer, ami segít a daganatos betegségek megelőzésében, de a tudósok eddig úgy gondolták, hogy a túlzott főzés hatására elveszhetnek a zöldség értékes hatóanyagai. A legújabb kutatások szerint azonban a heti háromszori brokkoli fogyasztás még abban az esetben is csökkenti a daganatos betegségek kockázatát, ha a zöldségeket túlfőzzük.
A szulforafán jótékony hatásai
A cikkben említett szulforafán, amelyet a brokkoli tartalmaz, egy szerves kénvegyület, többféle gyógyhatást is kifejt, többek között daganatellenes, cukorbetegség-elleni és antibakteriális hatást.
Egyéb káposztafélékben is megtalálható, pl. fejes káposzta, karfiol, kínai brokkoli, valamint a mustárban és tormában is.
A brokkoli fogyasztása hatékonynak látszik a Helicobacter ellen (fekélybetegség), és kimutatták daganatellenes hatását is. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy bizonyos enzimatikus hatás révén (kinon-reduktáz, glutation-transzferáz) növeli a tumorgátló fehérjék képződését.
Próbálták helyileg is alkalmazni, védi a bőrt az UV-károsodás, tehát a bőrrák ellen.
Elképzelhető, hogy gyulladásgátló hatása miatt az érvédelemben is szerephez jut majd, tehát az érelmeszesedés meggátlásában.
(A szerk., forrás wikipedia)
"A szervezet még ilyen formában is képes kivonni a brokkoliból a szulforafánt, ezt az erősen anti-karcinogén anyagot - nyilatkozta Elizabeth Jeffery professzor (Illinois Egyetem), a kutatás vezetője - Szervezetünk az emésztőrendszerben található mikrobák segítségével jut hozzá a brokkoliban található hatóanyagokhoz, és ha képesek lennénk növelni a baktériumok hatékonyságát, akkor a brokkoli daganatellenes hatása is nagyobb lehetne."
A kutatás részletes leírása a Food and Function című szaklapban olvasható.