Ha fontos a bélrendszere, ezt az 5 ételt mindenképp kerülje
Bizonyos ételek gyorsan tönkretehetik a bélrendszer egészségét.
"Minden betegség a bélben kezdődik." - mondta anno Hippokratész, és csak most, több mint 2000 évvel később kezdünk újra ismerkedni ezzel. Ez igen lényeges az egészségünk szempontjából, hiszen a bél a baktériumok, élesztőgombák és más mikrobák ökoszisztémájának ad otthont - ha ez felborul, úgy pedig nemcsak az emésztésünk láthatja kárát.
Sok minden befolyásolhatja a bélrendszer egészségét, de az étkezés az, ami a legnagyobb hatást gyakorolja rá, hiszen amit elfogyasztunk, az jelentősen befolyásolja a bélrendszerünkben lévő baktériumokat. Amennyiben a jó baktériumok száma lecsökken, az elősegítheti a rossz baktériumok szaporodását, ami különböző problémákban nyilvánulhat meg.
Lássuk, melyek azok az élelmiszereket, melyeket jobb lenne elkerülni!
Ultrafeldolgozott élelmiszerek
Bizony, az első helyen az ultrafeldolgozott élelmiszerek állnak, hiszen ezek általában több adalékanyagot, telített zsírt és hozzáadott cukrot tartalmaznak. Ezek az ételek jelentősen károsítják a bélmikrobiómát, így megnövelik az olyan állapotok rizikóját, mint a SIBO vagy az IBD.
Alkohol
Az alkohol - főleg annak mértéktelen fogyasztása - tönkreteheti a bélrendszert. Már kis mennyiség is puffadást, gyomorégést és a gyomor nyálkahártyájának gyulladását okozhatja, ráadásul elpusztíthat számos jó baktériumot is a bélben.
- A gyomor-bélrendszernek van egy speciális, áteresztő bélése, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos anyagok áthaladjanak rajta. Szerepe, hogy védelmet nyújtson a baktériumok toxinok ellen és megakadályozza, hogy ezek bejussanak a véráramba. Emellett hozzájárul ahhoz, hogy a jótékony anyagok a véráramba kerüljenek. Ha túl sok alkoholt fogyasztunk, az károsíthatja ennek a bélésnek a sejtjeit, ami gyengíti a védőképességét, így kevésbé lesz hatékony a nem kívánt anyagok kiszűrésében - magyarázza Amanda Holtzer, dietetikus.
Sült, zsíros ételek
Az olyan magas zsírtartalmú ételek, mint pl. a sült krumpli, több okból is rossz hatással van a bélrendszerre: egyrészt lassítják az emésztést, ami puffadást, emésztési zavarokat és hasfájást okozhat, másrészt több gyomorsav termeléséhez vezethet.
Ráadásul sokan az ételeket valamilyen növényi olajban sütik meg (pl. napraforgóolaj), amivel az a baj, hogy ezek magas hőmérsékleten nagy mennyiségű transzzsírt képeznek, melyek gyulladást generálhatnak. Egy 2019-es egereken végzett vizsgálat például megállapította, hogy a sült ételekben gazdag étrend vastagbélgyulladást okozhat, ezáltal pedig növeli a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák fellépésének kockázatát.
Cukros ételek, italok
A cukros ételek és italok károsíthatják a bél védőgátját, valamint a rossz baktériumok elszaporodásához vezethet és vastagbélgyulladást is okozhat. Ráadásul összefüggésbe hozható az anyagcsere, az immunrendszer és az általános egészségi állapot romlásával is. Természetesen, ha csupán néha fogyaszt egy kis süteményt vagy fagyit, úgy semmi problémája nem lesz, ám ha ez rendszeressé válik, úgy bizony fennáll a veszély.
+1: Glifozát
A glifozát technikailag nem élelmiszer, hiszen ez egy gyomirtó, ám gyakran megtalálható nem kis mennyiségben a zabtermékekben, többek között a búzában is. Ez a vegyszer gombaölő hatású, így megváltoztathatja a bélmikrobiómát. Egy tanulmány például kimutatta, hogy az emberi mikrobiom több mint felét befolyásolja a glifozát.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Ilyen komoly betegségekhez vezet, ha megbomlik a bélflóra egyensúlya!