Banán, krumpli, tej: egészségesebb lesz tőlük a szív?
Egy új kutatás azt vizsgálta, hogy a káliumban gazdag ételek például banán, krumpli, tej fogyasztása hogyan hat a szív egészségére.
"Köztudott, hogy a magas sófogyasztás összefügg a magas vérnyomással, valamint a szívroham és a stroke kockázatának növekedésével. Az egészségügyi tanácsok a sófogyasztás korlátozására összpontosítottak, de ezt nehéz elérni, amikor étrendünkben feldolgozott élelmiszerek is szerepelnek. A kálium segít a szervezetnek több nátriumot kiválasztani a vizelettel." - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Liffert Vogt, a hollandiai Amszterdami Egyetem Orvosi Központjának klinikai nefrológia és vesefiziológia professzora.
Káliumban gazdag étrend így hat a nők vérnyomására
A webmd.com cikkéből kiderült, hogy a vizsgálatban közel 25 000 40 és 79 év közötti brit férfi és nő vett részt, akik kérdőíveket töltöttek ki életmódbeli szokásaikról, valamint elemezték vérnyomásukat és vizeletmintáikat is. A résztvevőket átlagosan 19,5 évig követték (ami azt jelenti, hogy felüket hosszabb, felüket rövidebb ideig követték). Ez idő alatt a résztvevők 55%-a került kórházba vagy halt meg szívbetegség miatt.
A kutatók megállapították, hogy a nők káliumfogyasztásának növekedésével a vérnyomás csökkent. A napi káliumfogyasztás minden 1 grammos növekedése 2,4 mm Hg-mal alacsonyabb szisztolés vérnyomással járt a vizsgálatban résztvevő nőknél. A férfiaknál nem találtak kapcsolatot a kálium és a vérnyomás között.
A kutatók megállapították, hogy a legmagasabb káliumbevitellel rendelkezőknél 13%-kal alacsonyabb volt a szívvel kapcsolatos problémák kockázata, mint a legalacsonyabb káliumbevitellel rendelkezőknél. Az étrendben lévő só mennyisége egyik nemnél sem befolyásolta a kálium és a szívesemények közötti kapcsolatot. Az eredményeket július 22-én tették közzé a European Heart Journal című folyóiratban.
"Az eredmények arra utalnak, hogy a kálium segít megőrizni a szív egészségét, de a nők jobban profitálnak belőle, mint a férfiak" - mondta Vogt, majd hozzátette, hogy a kálium és a szív- és érrendszeri események közötti kapcsolat a sóbeviteltől függetlenül azonos volt, ami arra utal, hogy a kálium a nátriumkiválasztás növelésén túl más módon is védi a szívet.
Ezekben az ételekben van sok kálium
Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy a felnőttek naponta legalább 3,5 gramm káliumot és kevesebb mint 2 gramm nátriumot (5 gramm só) fogyasszanak. Egy 4 unciás banán 375 mg káliumot tartalmaz; 5,5 uncia főtt lazac 780 mg-ot; egy közel 5 unciás burgonya 500 mg-ot, 1 csésze tej pedig 375 mg-ot.
Olvasta már?
- Miért magas a pulzusom? A kardiológus válaszol
- Kardiomiopáta: így ismerheti fel a szívbetegséget
- Mellkasi szorítás éjszaka: ilyen esetekben jelez szívrohamot
- Génmódosított sertésszívet ültettek be klinikailag halott emberekbe
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!