Az algák bioaktív anyagai
Csodálatos alga... Bizonyára jó hír a vegánoknak és az ovo-lakto vegetáriánusoknak, hogy a legújabb kutatások szerint a tengeri algában és más mikroalgákban található bioaktív peptidek kiválóan helyettesíthetik a tejtermékekben lévő hatóanyagokat.
Maria Heyes és kollegái a jelenleg főként tejtermékekből hozzáférhető bioaktív peptideket tanulmányozták az úgy nevezett funkciós élelmiszerekben. Ezeket az élelmiszereket nem csak tápértékük, de jótékony egészségügyi hatásuk miatt is fogyasztjuk. A tengeri alga igen gazdag alternatív forrást jelenthet a peptidek szempontjából, az emberek azonban csak nagyon ritkán fogyasztják.
Kelet-Ázsiában és más kultúrákban évszázadokig elterjedt ételek voltak a különböző mikroalgák: Japánban nori, Európában tengeri alga, Hawaiin pedig limu palahala néven ismerik.
A kutatók közel 100 tanulmány átvizsgálása után jutottak a következtetésre, mely szerint a tengeri algában található fehérjék a tejtermékekben lévő bioaktív peptideket hasonlóan viselkednek és a népszerű ACE-gátló gyógyszerekhez hasonlóan csökkentik a vérnyomást.
"A mikroalgák nem érzékenyek a környezeti változásokra, így szinte mindenhol megteremnek és bárhol hozzáférhetőek a tejtermékeket nem fogyasztók számára, kiváló alternatívát jelentve a bioaktív hatóanyagok tekintetében" - foglalta össze a tanulságokat Ms. Hayes.