7 dolog, amiért megéri aszalt szilvát fogyasztani
Az aszalt szilva finom, és nagyon egészséges módja annak, hogy sokat tegyünk az egészségünkért.
A szilva igazán finom és nagyon egészséges, azonban csak korlátozott ideig áll rendelkezésünkre. De asztalt formában akár évekig is elállhat, ráadásul aszalt szilvaként is nagyon finom és nagyon hasznos a fogyasztása. Habár első körben mindenkinek a székrekedés elleni hatása jut eszébe, ez a finomság ennél jóval többet is tud tenni értünk.
A szilva az emésztés segítője
A szilva kalóriatartalma viszonylag alacsony, viszont a tápanyagtartalma igen magas, többek között például A-, C-, B-, K-vitamint, káliumot, rezet, mangánt, foszfort és magnéziumot is tartalmaz. Az aszalt szilva tápanyag-összetétele egy kicsit más, mint a friss szilváé, például több kalóriát, szénhidrátot és rostot tartalmaz, emellett pedig B-vitaminokban is némileg gazdagabb.
Ha a szilva egészségügyi hatásairól beszélünk, az emésztésünkre gyakorolt jótékony hatása az, ami a legtöbb embernek elsőre eszébe jut. A szilva, az aszalt szilva és a szilvalé egyaránt jól ismert székrekedés ellen. Ez a tulajdonságuk főként a bennük található rostoknak köszönhető: a rostok segítenek megnövelni a széklet térfogatát, serkentik a bélmozgásokat, így a salakanyagok gyorsabban, könnyebben távozhatnak a szervezetünkből.
Éppen ezért adjunk helyet a kertünkben legalább egy szilvafának, és készítsünk házilag aszalt szilvát. Kellemes és hasznos módja ez az egészségünk megőrzésének.
Ezért fogyasszon sok aszalt szilvát
1. Az aszalt szilva a legújabb kutatások alapján kiváló a csontritkulás ellen. Mivel gazdag antioxidánsokban, csökkenti a gyulladásokat és rombolja a káros szabadgyököket, így azok, akik rendszeresen fogyasztanak aszalt szilvát, jóval kevésbé vannak kitéve a a csontok törékenységének.
A legújabb tanulmány szerint, napi 6-12 aszalt szilva fogyasztása segít csökkentheti azokat a gyulladásos folyamatokat, amelyek a csontvesztéshez járulnak hozzá, különösen a menopauzán átesett, vagy a közeljövőben áteső hölgyek esetében, ezért a 40 év feletti hölgyeknek különösen ajánlott a fogyasztása.
2. Habár nagyon egészséges és finom, az aszalt szilva nem kalóriaszegény, így ha vigyázni szeretnénk a súlyunkra, naponta ne fogyasszunk belőle 4-5 szemnél többet.
3. Az aszalt szilva még a vérnyomásra is ügyel, hiszen aki rendszeresen fogyasztja, annak kevésbé lesz magas a vérnyomása.
4. A májbetegségek kialakulásának esélyét is csökkentheti az aszalt szilva, mivel támogatja a máj működését.
5. Az aszalt szilva emellett hatékony székrekedés esetén is. Ezt a magas rosttartalma mellett annak is köszönheti, hogy egy szorbitol nevű anyagot is bőven tartalmaz.
6. Az aszalt szilva mértékletes fogyasztása nem emeli meg a vércukor- és az inzulinszintet sem. De cukortartalma magas, így egy közepes aszalt szilva 1,2 gramm fruktózt tartalmaz, és mivel a napi fruktózbevitelt 15-25 gramm környékén érdemes tartani, legyünk óvatosak a fogyasztásával.
7. Az aszalt szilvában sok a kálium és a K-vitamin is.
Így készítsen egyszerűen aszalt szilvát
A legjobb megoldás, ha mindenféle káros anyagtól és tartósítószertől mentes aszalt szilvát fogyaszt, így hát azt javasoljuk, hogy ha van a kertjében szilvafa, akkor házilag végezze el az aszalást. A legegyszerűbb, ha van egy aszalógépe, azonban ha nincs, akkor sem kell lemondania arról, hogy az Önnél termett szilvát aszalja le. A napsütésben vagy sütőben is száríthatja, így meghosszabbítva a fogyaszthatóságát egy vagy két évvel. Egy kilogrammnyi friss szilvából körülbelül 35-50 deka aszalt szilvát nyerhet.
Fontos, hogy csakis érett és egészséges szilvát aszaljon.
A szilvát törölje át, de ne mossa meg. Magozza ki a szilvát, a nagyobb szemeket pedig vágja több részre. Rakja a szilvát sütőpapírral borított tálcára, és tegye ki a napsütésre. Azonban fedje le gézlappal, nehogy rászálljanak a bogarak. Két-három óránként forgassa meg, és éjszakára vigye be a lakásba. Kellően meleg időben három-négy nap alatt szárad meg.
Azonban a sütőben is aszalható. Ehhez tegye a gyümölcsöt előmelegített sütőbe, és 50-70 fokon szárítsa, hat-nyolc órán keresztül. A sütőajtót nem szabad bezárni, hiszen akkor nem tud levegőzni, így azt résnyire mindig hagyja nyitva. Amikor már hiába nyomja meg, nem ereszt levet a szilva, jó úton jár. Hagyja kihűlni, és még egy héten át minden nap rázogassa át. Amikor már teljesen kiszáradt, tegye tiszta üvegbe, dobozba vagy vászonzsákba és tárolja száraz, sötét helyen.
Olvasta már?
- Visszatérő hasfájás: ezek a betegségek okozhatják
- Miért fáj a has jobb oldala? Ezek lehetnek az okok
- Görcsös hasfájás - ebben az esetben forduljon orvoshoz
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!