Articsóka-tea: mire jó?
Az articsóka évelő növény. Salátaként, főzelékként, vagy éppen nyersen is fogyasztható, s antibiotikus hatású.
A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékén honos, Dél-Európában és Nyugaton, pl. Franciaországban is nagyban, nálunk azonban elvétve, kertekben termesztett évelő növény. Virágai lilák, termése hosszúkás kaszat.
A szárai a második évben 150-180 cm hosszúak. Virágzatának húsos fészekpikkelyeit salátának vagy főzeléknek elkészítve fogyasztják. Rokonfaja a kárdi (Cynara cardunculus). Indiában honos, külföldön szintén többfelé termesztett főzeléknövény. Háziszerként ugyanarra a célra használják, mint az articsókát.
Hatóanyag: cynarin-keserűanyag, cseranyag, nyálka, oxidáz ferment, flavoglikozida, viitaminok: A-, B-csoport, C-vitamin
Alkalmazása belsőleg:
- májregenerálásra
- epehajtásra
- magas vérnyomásra
- cukorbetegségre (főként teakeverékben)
- vizelethajtásra
- koleszterincsökkentésre
- nyersen fogyasztva jobb a hatása
- antibiotikus hatású
Teájának elkészítése és adagolása:
3 evőkanál szárított növényt fél liter vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fogyasztása reggel és délután javasolt!