Ezeket látta már?

Articsóka-tea: mire jó?

2016.11.08. Módosítva: 2016.11.08.

Az articsóka évelő növény. Salátaként, főzelékként, vagy éppen nyersen is fogyasztható, s antibiotikus hatású.

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékén honos, Dél-Európában és Nyugaton, pl. Franciaországban is nagyban, nálunk azonban elvétve, kertekben termesztett évelő növény. Virágai lilák, termése hosszúkás kaszat.

articsoka-virag-d0000114Ac4ca02490e64

A szárai a második évben 150-180 cm hosszúak. Virágzatának húsos fészekpikkelyeit salátának vagy főzeléknek elkészítve fogyasztják. Rokonfaja a kárdi (Cynara cardunculus). Indiában honos, külföldön szintén többfelé termesztett főzeléknövény. Háziszerként ugyanarra a célra használják, mint az articsókát.

Hatóanyag: cynarin-keserűanyag, cseranyag, nyálka, oxidáz ferment, flavoglikozida, viitaminok: A-, B-csoport, C-vitamin

Alkalmazása belsőleg:

- májregenerálásra

- epehajtásra

- magas vérnyomásra

- cukorbetegségre (főként teakeverékben)

- vizelethajtásra

- koleszterincsökkentésre

- nyersen fogyasztva jobb a hatása

- antibiotikus hatású

Teájának elkészítése és adagolása:

3 evőkanál szárított növényt fél liter vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fogyasztása reggel és délután javasolt!

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához