Alzheimer-kór: ha így étkezik, sokkal nagyobb lehet rá az esélye
Azt már tudjuk, hogy a feldolgozott, félkész élelmiszerek egészségtelenek, de most egy új kutatás azt is bebizonyította, hogy jelentősen növelik az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát.
Egy új, a Science Alert folyóiratban megjelent egérkutatás során a kutatók megállapították, hogy a magas zsír és cukor tartalmú ételek fogyasztása és a kognitív hanyatlás összefüggenek. A cukorbetegség és az elhízás károsítja a központi idegrendszert, ezzel a pszichés rendellenességek esélye megnő, és kognitív hanyatlás következhet be.
Larisa Bobrovskaya, a Dél-ausztrál Egyetem idegkutatója és biokémikusa elmondta, hogy:
„Az már jól ismert, hogy a krónikus elhízás és a 2-es típusú diabétesz gyakran összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral, valamint sok más társbetegséggel, beleértve a szív és érrendszeri betegségeket és a veseműködési zavarokat. Sőt, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség egyre inkább összefügg a központi idegrendszer működésének károsodásával, súlyosbítva a pszichiátriai és kognitív rendellenességeket, beleértve a hangulati zavarokat és a demenciát"
Az egerek 30 héten keresztül magas zsírtartalmú étrendet kaptak, aminek következtében meghíztak, megnőtt a szorongás kockázata náluk, és magasabb tau-szintet mutattak az agyukban, ami az Alzheimer-kór kialakulásához vezethet. Ezen felül az étrendjük miatt glükóz intoleranciát és inzulinrezisztenciát okozott, valamint több egyed esetében depressziót és a szorongásszerű viselkedést is megfigyeltek.