Ezeket látta már?

Agyi tréning az egészségesebb táplálkozásért

Újabb kutatás szerint lehetséges agyunk célzott tréningezése az alacsonyabb kalóriaértékű, egészségesebb élelmiszerek fogyasztására. A kutatás az amerikai USDA Emberi Táplálkozás Kutatóközpontjában zajlott, a Tufts Egyetemen, és a Massachusetts General Hospital közkórházban. Felnőtteken végeztek agyi szkennelést, eredményeik szerint az agy megfelelő tréningezése segíthet az egészséges táplálkozás felé fordulásban.

Természetesen a kutatás nemcsak arról szólt, hogy ne együnk folyton chipset, hamburgert, tésztákat, hiszen nem lehet valamilyen ételt csak úgy "erőből" meggyűlöltetni.

agyi-fmri-scan-d000014C0b3934358fc88

A kutatók úgy sejtik, hogy az emberi agyban az "ételaddikció" kialakult köreit igen nehéz, vagy lehetetlen megváltoztatni. Főleg olyan embereken akik egyébként is testsúlyfelesleggel küzdenek, és állandó kínzó vággyal az evés iránt. Azt szerették volna kideríteni, hogy milyen agyi jutalmazó rendszer áll a háttérben, ezért vizsgálták meg a 13 elhízott önkéntest. Közülük többen amúgy is résztvevői voltak a fenti egyetem testsúlycsökkentő programjának.

Két csoportot képeztek, az egyik kontrollként szolgált. A személyeken agyi MRI-felvételt készítettek a vizsgálat kezdetén, és a 6 hónapos vizsgálat lezárásakor. A testsúlycsökkentő programban résztvevőknél az agyi szkenek alapján látható volt, melyek az agy jutalmazással, tanulással és addikcióval kapcsolatos területei. 6 hónappal későbben e területek nagyobb érzékenységet mutattak az egészségesebb, alacsonyabb kalóriájú ételek iránt, nőtt az ezzel kapcsolatos jutalmazási aktivitás a felvételeken.

"Más vizsgálatok szerint a súlycsökkentést célzó gyomorműtétek csökkenthetik általában az ételek élvezetét, de nem szelektív módon, tehát az illetőt nem fordítja az egészségesebb táplálkozás felé." – említi Dr. Thilo Deckersbach pszichológus, a vizsgálat vezetője. "Úgy látjuk, át lehet állítani az embereken, legalábbis a vizsgálat alanyain a kedvelés irányát, így előnyben részesítik az egészségesebb ételeket, élelmiszereket. MRI-technikával ez jól követhető."

"Még igen sok kutatás vár ránk ezen a területen, az önkéntesek hosszú távú nyomon követése, és több agyterületről készült felvételek készítése." – teszi hozzá a kutatásvezető. "Biztatónak tartjuk a jelenlegi eredményeket, és továbbmegyünk ebben az irányban."

Forrás: sciencedaily.com

Forrás: sciencedaily.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához