A zsírok szerepe a gyermekek táplálkozásában
Azoknak a nyolcéveseknek, akik naponta fogyasztanak zsíros tejet, alacsonyabb a testtömeg-indexük (BMI-jük), mint azoknak, akik ritkán isznak tejet, de azokra, akik félig vagy teljesen zsírmentesített tejet isznak, nem igaz ez az összefüggés.
A svéd Sahlgrenska Akadémia tanulmánya szerint a mindennap zsíros tejet fogyasztó gyerekek átlagosan 4 kg-mal nyomnak kevesebbet. "Érdekes megfigyelés, de még nem tudjuk az okát. Lehet, hogy ezek a gyerekek egyéb olyan élelmiszereket is fogyasztanak, amelyek jótékonyan befolyásolják a testsúlyukat, vagy esetleg azok, akik kevesebb tejet isznak, inkább üdítőitalokat fogyasztanak helyette" – mondta a cikk szerzője, Susanne Eriksson.
A túlsúlyosak között is találtak azonban különbséget: a magas zsírtartalmú tejet ivók 3%-kal kisebb túlsúllyal rendelkeznek a többi túlsúlyoshoz képest. Susanne Eriksson emellett megvizsgálta 120 egészséges nyolcéves gyermek táplálkozási szokásait, testalkatát és csontjaik ásványianyag-tartalmát. "Ezek közül a gyerekek közül sokat megvizsgáltunk négyévesen is, és azt találtuk, hogy a táplálkozási szokásaik alig változtak, tehát ezek már igen korán kialakulnak" – mondta Eriksson.
A cikkben beszámolnak róla, hogy a gyerekek 62%-ánál alacsony D-vitamin szintet találtak a vérben, ami leginkább olajos halakban található meg, illetve bizonyos tejtermékeket dúsítanak vele, de nehéz a táplálékkal elegendő mennyiséget bevinni. "Nem tudjuk, hogy a D-vitamin-szint összefüggést mutat-e a halfogyasztással, de az bizonyos, hogy azoknak a gyerekeknek a vérében, akik legalább heti egyszer olajos halat esznek, például makrélát vagy lazacot, több hosszú láncú zsírsav található. Ez arra utal, hogy a feldolgozott hal, például halrudak fogyasztása helyett ilyen halat kellene inkább enniük" – tette hozzá Susanne Eriksson.